Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Wpływ temperatury otoczenia na stężenie wybranych czynników sytości

Abstrakt:

Jako obwodowe czynniki biorące udział w kontroli przyjmowania pokarmu brane są pod uwagę peptydy regulatorowe przewodu pokarmowego takie jak np. cholecystokinina i ghrelina oraz hormony produkowane i uwalniane przez tkankę tłuszczową: leptyna oraz adiponektyna. Wiadomo, że temperatura otoczenia wpływa na ilość przyjmowanego pokarmu, jednak nie określono do tej pory mechanizmów, które powodują zmiany ilości spożywanego pokarmu w zależności od temperatury otoczenia, a tym samym brak jest informacji o zmianach stężenia peptydów mających wpływ na regulację ośrodków głodu i sytości. Przebadano 20 zdrowych, młodych, szczupłych mężczyzn. Badanie polegało na pobraniu krwi do oznaczeń cholecystokininy, ghreliny, leptyny, adiponektyny, insuliny, glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych po 30 minutowym pobycie w pomieszczeniu o kontrolowanej temperaturze +20°C, +4°C, +30°C. Średnie stężenie CCK znamiennie obniżyło się po trzydziestominutowej ekspozycji na niską temperaturę otoczenia do wartości 0,558 ± 0,33 pmol/I w porównaniu do wartości uzyskanej przed testem 1,104 ± 0,62 pmol/I (p<0,05). Trzydziestominutowy pobyt w temperaturze +30°C nie spowodował istotnych statystycznie zmian w stężeniach cholecystokininy. Zmiana temperatury otoczen ; ia spowodowała znamienny wzrost średniego stężenia ghreliny w niskiej temperaturze (129,5 ± 25,7 pg/ml; p<0,0005) i znamienny spadek (72,19 ± 25,1 pg/ml; p<0,05) po pobycie w temperaturze 30°C w odniesieniu do średnich wartości uzyskanych w temperaturze pokojowej (89,09 ± 28,3 pg/ml). Po ekspozycji na niską temperaturę otoczenia zaobserwowano istotny statystycznie spadek średniego stężenia leptyny z wartości 6,36 ± 3,50 ng/ml do wartości 4,65 ± 3,22 ng/ml (p < 0,005). Natomiast wysoka temperatura otoczenia nie wpłynęła w istotny statystycznie sposób na stężenia leptyny. Pod wpływem trzydziestominutowej ekspozycji na niską i wysoką temperaturę otoczenia nie doszło do kierunkowych zmian w stężeniach adiponektyny. Badania przeprowadzone w tej pracy potwierdzają istnienie zależności pomiędzy zmianami temperatury otoczenia a stężeniem cholecystokininy, ghreliny i leptyny. Nie udowodniono wpływu temperatury otoczenia na stężenie adiponektyny.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

biochemia ; fizjologia

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Lekarski

Promotor:

Sztefko, Krystyna

Data wydania:

2005

Identyfikator:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:1230

Sygnatura:

ZB-102166

Język:

pol

Prawa dostępu:

tylko w bibliotece

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

18 lip 2022

Data dodania obiektu:

21 lis 2012

Liczba wyświetleń treści obiektu:

5

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/1230

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
ZB-102166 18 lip 2022
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji