Object

Title: Ocena wiarygodności danych o sposobie żywienia dzieci

Abstract:

Celem pracy było sprawdzenie czy informacje dotyczące sposobu żywienia uzyskane od dziecka w wieku pokwitania mogą zostać wykorzystane w badaniach epidemiologicznych nad żywieniem. Do badań włączono 100 dzieci w wieku 9-15 lat wraz z opiekunami. Na podstawie wywiadu 24-godz oszacowano podaż energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych pochodzących z głównych posiłków oraz dojadania. Badania te wykazały, że dzieci zawyżają podaż energii oraz większości składników odżywczych pochodzących z .obiadu. Analizując spożycie produktów i potraw pomiędzy głównymi posiłkami stwierdzono, że znaczna część opiekunów (47.3%) me posiadała informacji dotyczących produktów spożytych przez dziecko pomiędzy posiłkami. Przeprowadzone badania wykazały, że wywiad żywieniowy zebrany od dziecka w wieku pokwitania jest pomocnym źródłem informacji, które mogą być wykorzystane w badaniach nad żywieniem dzieci w wymiarze populacyjnym ze względu na stosunkowo wysoką zgodność. Natomiast dane dotyczących podaży energii i składników odżywczych na podstawie wywiadu żywieniowego z dzieckiem mają ograniczoną wartość dla oceny indywidualnego żywienia dziecka. Dotyczy to zwłaszcza danych pochodzących z obiadu oraz dojadania.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

zdrowie publiczne ; epidemiologia

Degree grantor:

Wydział Lekarski

Promoter:

Jędrychowski, Wiesław

Date issued:

2005

Identifier:

oai:dl.cm-uj.krakow.pl:1204

Call number:

ZB-101744

Language:

pol

Access rights:

nieograniczony

Object collections:

Last modified:

Jun 26, 2023

In our library since:

Nov 21, 2012

Number of object content hits:

1 522

Number of object content views in PDF format

236

All available object's versions:

http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/1204

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
ZB-101744 Jun 26, 2023
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information