Title:

Badania nad właściwościami warunkującymi udział bakterii z rodzaju Bifidobacterium we florze ludzkiego przewodu pokarmowego

Author:

Brzychczy-Włoch, Monika

Subject:

Bifidobacterium ; noworodki ; probiotyki

Abstract:

Rodzaj Bifidobacterium należy do beztlenowych, nieprzetrwalnikujących laseczek Gram-dodatnich. Z pośród 36 poznanych gatunków, 13 wchodzi w skład naturalnej mikroflory organizmu człowieka, kolonizując głównie przewód pokarmowy, jamę ustną i narząd rodny, a także pojawia się w mleku matki i kale niemowląt w kilka dni po porodzie. Z uwagi na korzystny wpływ tych bakterii na czynności przewodu pokarmowego oraz przemiany ogólnoustrojowe, m.in.: synteza krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i witamin, uczestnictwo w procesach trawienia i wchłaniania, ochrona przed patogenami i ich toksynami, pobudzanie układu immunologicznego oraz działanie antykancerogenne, obecnie wybrane szczepy Bifidobacterium wykorzystuje się jako tzw. probiotyki. Przedmiotem przedstawionej pracy było utworzenie dużej kolekcji szczepów z rodzaju Bifidobacterium pochodzenia ludzkiego, a następnie, przebadanie ich pod kontem: przynależności gatunkowej, właściwości antagonistycznych, właściwości powierzchniowych, zdolności do przylegania do linii komórkowych Caco-2 i HT-29 oraz oporności na sole kwasów żółciowych i wybrane antybiotyki. Wykazano, że w skład naturalnej mikroflory organizmu człowieka wchodzą różne gatunki bakterii należące do rodzaju Bifidobacterium, ale tylko nieliczne z pośród przebadanych szczepów posiadały wyraźnie zaznaczające się cechy szczepów probiotycznych, których wartość powinna zost ; ać zweryfikowana we właściwie zaplanowanych badaniach klinicznych.

Place of publishing:

Kraków

Level of degree:

2 - studia doktoranckie

Degree discipline:

mikrobiologia

Degree grantor:

Wydział Lekarski

Promoter:

Heczko, Piotr

Date:

2005

Date issued:

2005

Type:

Praca doktorska

Call number:

ZB-101740

Language:

pol

Access rights:

nieograniczony

×

Citation

Citation style: