Celem pracy była ocena wpływu 2-tygodniowej suplementacji witaminą E (2x 100mg/dobę) z witaminą C (2x 200mg/dobę) na parametry stresu oksydacyjnego i potencjału antyoksydacyjnego osocza w trzech grupach mężczyzn: I zdrowych (n=23),11 z >2) czynnikami ryzyka miażdżycy (n=39) i III z miażdżycą naczyń obwodowych (n=50). W badaniu cross-over stosowano suplementacje witamin: z posiłkami i na czczo, przedzielone okresem wypłukania. Oznaczano: stężenia witaminy E, witaminy C, grup SH, albuminy, FRAP, lag fazę krzywej oksydacji LOL oraz stężenie TBARS, LOOH i AUC oksydacji LOL. Mierzono też hsCRP oraz zdolność albuminy do wiązania kobaltu (ACB), określające poziom albuminy zmodyfikowanej niedokrwieniem (IMA). Wyniki: 1) Suplementacja witaminami spowodowała zmniejszenie parametrów stresu oksydacyjnego i zwiększenie parametrów potencjału antyoksydacyjnego osocza we wszystkich grupach, szczególnie w grupie II i III 2) Posiłek wpływał na biodostępność i efektywność witamin 3) Osoby najbardziej podatne na korzystne działanie suplementacji charakteryzowały się niskimi stężeniami witamin E i C a wysokimi stężeniami hsCRP i IMA, którym towarzyszyły modyfikowalne czynniki ryzyka miażdżycy: otyłość brzuszna, nadciśnienie i bipertriglicerydemia. Wniosek: Uwzględnianie nowych czynników ryzyka: stężeń antyoksydantów, hsCRP czy IMA, pozwala na wcześniejsze i dokładniejsze oszaco ; wanie ryzyka wystąpienia miażdżycy i jej powikłań, co powinno przyczynić się do zastosowania działań profilaktycznych, głównie zmiany stylu życia i, jeśli to okaże się niewystarczające, również suplementacji witaminami E i C.
choroby układu krążenia ; biochemia
Feb 2, 2023
Nov 21, 2012
11
0
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/publication/1107
Edition name | Date |
---|---|
ZB-105388 | Feb 2, 2023 |
Góralska, Joanna
Rajtar-Salwa, Renata
Karch, Izabela
Krzyściak, Wirginia
Porębska, Karolina
Szczepaniak, Piotr
Siudut, Jakub