Tytuł:

Zwyczaje żywieniowe jako czynnik ryzyka w wybranych chorobach nowotworowych przewodu pokarmowego

Autor:

Gałaś, Aleksander

Temat i słowa kluczowe:

żywienie ; ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego

Abstrakt:

Celem badania było określenie związku pomiędzy zwyczajami żywieniowymi a ryzykiem wystąpienia raka żołądka, okrężnicy i odbytnicy. Badaniami kliniczno-kontrolnymi objęto łącznie 431 chorych na raka i 548 osób z grupy kontrolnej. Wykorzystano kwestionariusz żywieniowy FFQ. Wywiad obejmował ocenę żywienia w przeszłości na przestrzeni pełnego roku kalendarzowego. Dolny tercyl spożycia składników pokarmowych w grupie kontrolnej przyjęto za grupę odniesienia. W badaniu zaobserwowano, że zwiększona podaż energii oraz nasyconych kwasów tłuszczowych podnosi ryzyko raka żołądka i odbytnicy, a zwiększone spożycie mono i polisacharydów -raka okrężnicy. Większa podaż β-karotenu związana była z redukcją raka żołądka i raka odbytnicy. Ryzyko badanych nowotworów malało także w grupie o zwiększonym spożyciu błonnika i witaminy E. Nie zaobserwowano statystycznie istotnego wpływu podaży składników mineralnych na ryzyko analizowanych nowotworów. Wyniki przeprowadzonego badania wspierają słuszność spożywania produktów o dużej zawartości błonnika i witamin z ograniczeniem podaży energii w celu ograniczenia ryzyka wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego. Podniesione ryzyko raka żołądka i okrężnicy związane ze zwiększoną podażą mono i polisacharydów może być tłumaczone przez ich wpływ na uwalnianie greliny, jednak w celu potwierdzenia tych zależności konieczne są dalsze ukierunkowane badania.

Miejsce wydania:

Kraków

Stopień studiów:

2 - studia doktoranckie

Dyscyplina:

choroby układu trawiennego ; nauki o żywieniu

Instytucja nadająca tytuł:

Wydział Lekarski

Promotor:

Tobiasz-Adamczyk, Beata

Data:

2006

Data wydania:

2006

Typ:

Praca doktorska

Sygnatura:

ZB-105374

Język:

pol

Prawa dostępu:

nieograniczony

×

Cytowanie

Styl cytowania: