Unaczynienie mięśniaków macicy - Walocha, Jerzy (2001)
Badania podstawowe mające na celu scharakteryzowanie unaczynienia mięśniaków macicy metodami iniekcyjnymi klasycznymi, immunohistochemicznymi oraz za pomocą mikroskopii skaningowej preparatów mikrokorozyjnych.
Keywords: mięśniak macicy

Ocena wpływu nieperitonizowania otrzewnej i ściennej podczas całkowitego przezbrzusznego usunięcia macicy na przebieg pooperacyjny - Flis, Arkadiusz (2004)
Badaniami objęto 201 kobiet operowanych w Oddziale Ginekologiczno-Położniczym SPZOZ w Kolbuszowej, u których wykonano całkowite przezbrzuszne usunięcie macicy z powodu mięśniaków macicy. Prospektywną grupę badawczą (grupa I) stanowiło 101 pacjentek, poddanych operacji całkowitego przezbrzusznego usunięcia macicy w okresie od 01.01.2001 do 31.12.2002 roku, u których nie wykonywano peritonizacji otrzewnej trzewnej i otrzewnej ściennej - średnia wieku 49,8 lat, zakres od 32 do 67 lat. Grupę kontrolną (grupa II) stanowiło 100 kobiet operowanych w okresie od 1.01.1999 do 31.12.2000 roku, u których wykonano całkowite przezbrzuszne usunięcie macicy z peritonizacją otrzewnej i ściennej metodą tradycyjną - średnia wieku 49,1 lat, zakres od 34 do 75 lat. Celem pracy było zbadanie wpływu nieperitonizowania otrzewnej trzewnej i ścinnej podczas operacji całkowitego przezbrzusznego usunięcia macicy z powodu mięśniaków macicy na przebieg pooperacyjny. Przeprowadzone badania wykazały, że niezamykanie otrzewnej ściennek i trzewnej w trakcie zabiegu przezbrzusznego usunięcia macicy z powodu zmian mięśniakowatych wiąże się ze statystycznie znamiennym skróceniem czasu operacji - a zatem ogranicza narażenie pacjentki na działanie leków anestetycznych. Porównanie wyników morfologii krwi w wyniku usunięcia macicy (badanie po zabiegu - badanie przed zabiegiem) w badanych grupach pozwoliło sformułować
Keywords: histerektomia; mięśniak macicy; otrzewnowanie