@misc{Ostachowska-Gąsior_Agnieszka_Sposób_2007, author={Ostachowska-Gąsior, Agnieszka}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2007}, school={Wydział Lekarski}, language={pol}, abstract={Celem prowadzonych badań było przedstawienie sposobu żywienia w poszczególnych trymestrach ciąży, kobiet różniących się stanem odżywienia przed ciążą i przyrostem masy ciała w ciąży. Badania miały także wskazać, czy zmiany w składzie ciała (zawartość tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej) oraz utrzymywanie się po ciąży masy ciała podwyższonej w stosunku do okresu okołokoncepcyjnego były charakterystyczne dla kobiet z poszczególnych grup BMI. Sposób żywienia oceniano techniką 24-godzinnego wywiadu żywieniowego. Antropometryczną ocenę stanu odżywienia oparto na pomiarach (masa i wysokość ciała, obwód ramienia, grubość fałdów skórno-tłuszczowych) i wskaźnikach (BMI, OMR, MAFA). Dieta kobiet o prawidłowym stanie odżywienia różniła się na poziomie statystycznie istotnym o diety pozostałych kobiet (niższa wartość energetyczna, podaż węglowodanów, błonnika, tłuszczu, JNKT i WNKT). Znamienny wzrost wartości kalorycznej diety stwierdzono w trakcie ciąży u kobiet z nadwagą (z towarzyszącym zwiększeniem depozycji tkanki tłuszczowej) i u kobiet otyłych (z towarzyszącym spadkiem ilości zdeponowanej tkanki tłuszczowej). U kobiet z niedowagą i o prawidłowym stanie odżywienia nie nastąpiły istotne zmiany wartości kalorycznej diety, lecz mimo tego depozycja tkanki tłuszczowej znamiennie u nich wzrosła. Wzrost depozycji tkanki tłuszczowej w ciąży okazał się bardziej istotnym, niż stan odżywienia}, abstract={przed ciążą, czynnikiem predysponującym do utrzymywania się po ciąży masy ciała wyższej niż przed ciążą, a czynnikiem sprzyjającym depozycji tkanki tłuszczowej był wzrost spożycia węglowodanów prostych.}, title={Sposób żywienia w ciąży u kobiet o różnych wartościach wskaźnika BMI przed ciążą}, type={Praca doktorska}, keywords={ciąża, sposób żywienia, stan odżywienia, BMI, fałdy skórno-tłuszczowe}, }