@misc{Kubica_Paweł_Kultury_2022, author={Kubica, Paweł}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2022}, school={Rada Dyscypliny Nauki farmaceutyczne}, language={pol; eng}, abstract={Obiektem badań w pracy były kultury in vitro Verbena officinalis L. – werbena lekarska. Ziele V. officinalis jest surowcem leczniczym stosowanym od dawna w tradycyjnej medycynie. Monografia surowca („Verbena herb”) figuruje w Farmakopei Europejskiej (począwszy od 6 wydania) oraz w Farmakopei Polskiej (od jej VIII wydania). Ziele V. officinalis posiada bogaty skład chemiczny. Najnowsze badania naukowe potwierdzają liczne właściwości biologiczne ekstraktów z tego surowca: m.in. właściwości antyoksydacyjne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Praca doktorska objęła badania biotechnologiczne i fitochemiczne oraz badania aktywności biologicznej ekstraktów z biomasy uzyskanej in vitro oraz w celach porównawczych z ziela roślin gruntowych. W ramach pracy z sukcesem zainicjowano kultury in vitro o różnym stopniu organogenezy – kultury kalusowe oraz kultury mikropędowe. Przeprowadzono szereg badań związanych z optymalizacją warunków prowadzenia kultur in vitro oraz zbadano zdolność hodowanej biomasy do akumulacji związków bioaktywnych (glikozydów fenylopropanoidowych, kwasów fenolowych, irydoidów i flawonoidów). W biomasie z kultur mikropędowych, a także w zielu rośliny gruntowej oceniono również jakościowy skład olejku oraz przeprowadzono oznaczenia jego zawartości. W ramach pracy przeprowadzono również szerokie badania aktywności biologicznej ekstraktów z bad}, abstract={anych kultur in vitro oraz z ziela rośliny gruntowej. Objęły one badania aktywności antyoksydacyjnej, antyproliferacyjnej, cytotoksyczności oraz badania aktywności przeciwbakteryjnej.}, title={Kultury in vitro Verbena officinalis L. jako model do badań nad akumulacją związków bioaktywnych oraz potencjalne, biotechnologiczne źródło ich pozyskiwania}, type={Praca doktorska}, keywords={werbena, kultury in vitro, glikozydy fenylopropanoidowe, aktywność antyoksydacyjna, działanie antybakteryjne}, }