@misc{Skrzypczak-Pietraszek_Ewa_Polisacharydy_1999, author={Skrzypczak-Pietraszek, Ewa}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={1999}, school={Wydział Farmaceutyczny}, language={pol}, abstract={Celem badań było opracowanie optymalnych warunków prowadzenia kultur kalusowych Melittis melissophyllum L. dla uzyskania materiału do izolacji polisacharydów oraz wyizolowanie, oczyszczenie i określenie struktury rozpuszczalnych w wodzie polisacharydów z ziela i tkanki kalusowej badanego gatunku. Przetestowano liczne warianty pożywki. Najlepszym dla przyrostu tkanki kalusowej okazał się wariant P (BAP - 1 mg/l, NAA - 0,5 mg/l, GA3 - 0,25 mg/l). Wskaźnik przyrostu wynosił 18. Surowe frakcje polisacharydowe (SPS) wyizolowano z wydajnością 1,1% (ziele) i 2% (tkanka kalusowa). SPS oczyszczano i frakcjonowano. Ostatecznie z ziela uzyskano 11 frakcji polisacharydowych: 3 obojętne i 8 kwaśnych, a z tkanki kalusowej 9 frakcji: 4 obojętne i 5 kwaśnych. Określono zawartości procentowe kwasów uronowych oraz średnie masy cząsteczkowe wyizolowanych związków. Przeprowadzono analizę GLC octanów alditoli oraz GLC/MS częściwo zmetylowanych octanów alditoli. Dominującymi strukturami znalezionymi we wszystkich frakcjach wyizolowanych zarówno z ziela, jak i z tkanki kalusowej są arabinogalaktany zbudowane z głównego łańcucha galaktozowego o wiązaniach 1›3, z bocznymi łańcuchami zawierającymi głównie arabinozę i galaktozę. We frakcjach kwaśnych dodatkowo występuje rammoza i kwas galakturonowy.}, title={Polisacharydy w zielu i kulturach kalusowych miodownika melisowatego Melittis melissophyllum L. (Lamiaceae)}, type={Praca doktorska}, keywords={biotechnologia, botanika farmaceutyczna, kalus, polisacharyd, roślina farmaceutyczna}, }