@misc{Gilis-Januszewska_Aleksandra_Wpływ_2003, author={Gilis-Januszewska, Aleksandra}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2003}, school={Wydział Lekarski}, language={pol}, abstract={Ocena wpływu zmiany dystrybucji tkanki tłuszczowej brzusznej trzewnej i podskórnej towarzyszącej redukcji masy ciała na wybrane wskaźniki metaboliczne u pacjentów z nowo rozpoznaną cukrzycą typu 2. Metodyka: badaną grupę stanowiło 29 pacjentów (BMI>27.0), 13 mężczyzn i 16 kobiet (średnia wieku 50 lat +- 6.0) z nowo rozpoznaną cukrzycą typu 2. Pacjenci poddani zostali 12 tygodniowej, nadzorowanej interwencji opartej na leczeniu dietetycznym i zwiększonej aktywności fizycznej. Badania antropometryczne i biochemiczne przeprowadzono przed i po zakończeniu interwencji. Ocenę objętości tkanki tłuszczowej brzusznej trzewnej i podskórnej uzyskano metodą obrazowania za pomocą rezonansu magnetycznego (NMR). Wyniki: 7% +- 3.0 redukcji masy ciała I 22.3% wzrostowi VO2max towarzyszyło 12% +- 9.7% zmniejszenie objętości tkanki tłuszczowej brzusznej (14.4% +- 10.6% trzewnej i 10.5% +- 6.0% podskórnej) glikemia i insulinemia na czczo oraz pole pod krzywą glikemii i insulinemii w czasie DTTG zmniejszyły się o odpowiednio: 19% +- 16, 40% +- 25, 27% +- 16, 28.9 +-26. Stwierdzono niezależną od redukcji masy ciała zależność pomiędzy zmniejszeniem się objętości tkanki tłuszczowej trzewnej a zmniejszeniem się pola pod krzywą glikemii w trakcie DTTG> (r=0.46). Wnioski: tkanka tłuszczowa brzuszna trzewna jak i podskórna mają udział w generowaniu zaburzeń tolerancji węglowodanów i insulinooporności. Pop}, abstract={rawa wyrównania gospodarki węglowodanowej może być mediowana przez zmniejszenie się objętości tkanki tłuszczowej brzusznej trzewnej, niezależnie od: redukcji masy ciała.}, title={Wpływ redukcji masy ciała na dystrybucję tkanki tłuszczowej brzusznej i wybrane wskaźniki metaboliczne u pacjentów z nowo rozpoznaną cukrzycą typu 2}, type={Praca doktorska}, keywords={cukrzyca typu 2, otyłość trzewna, tkanka tłuszczowa}, }