@misc{Strus_Magdalena_Charakterystyka_1999, author={Strus, Magdalena}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={1999}, school={Wydział Lekarski}, language={pol}, abstract={Bakterie kwasu mlekowego są drobnoustrojami powszechnie kolonizującymi środowisko człowieka. Wieloletnie badania wskazują na możliwość wykorzystania tych bakterii do odbudowania, a następnie utrzymania prawidłowego składu mikroflory w ludzkim przewodzie pokarmowym. Przedmiotem pracy było utworzenie dużej kolekcji bakterii z rodzaju Lactobacillus pochodzenia ludzkiego, a następnie w oparciu o kolejno prowadzone, cztery etapy selekcji (badanie przynależności gatunkowej, właściwości antagonistycznych, powierzchniowych, oporności na sok żołądkowy i sole żółci) wybranie tylko tych z nich, które najlepiej spełniają ściśle określone wymagania stawiane wobec bakterii probiotycznych. W trakcie badań wykryto występowanie wśród szczepów Lactobacillus pochodzenia ludzkiego zjawiska koagregacji międzygatunkowej oraz zaobserwowano po raz pierwszy zdolność do tworzenia zewnąrzkomórkowej substancji śluzowej tzw. slime'u. Do celów tej rozprawy opracowano i sprawdzono nową szybką metodę tzw. słupkową służącą do pomiaru właściwości antagonistycznych wykazywanych przez szczepy Lactobacillus wobec bakterii wskaźnikowych, którymi mogą być wszystkie, nawet bardzo wymagające tlenowe i beztlenowe czynniki etiologiczne zakażeń człowieka.}, title={Charakterystyka wybranych bakterii kwasu mlekowego, jako podstawa do wyboru probiotyków nowej generacji}, type={Praca doktorska}, keywords={flora przewodu pokarmowego, Lactobacillus}, }