@misc{Rospond_Bartłomiej_Poszukiwanie_2018, author={Rospond, Bartłomiej}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2018}, school={Wydział Farmaceutyczny}, language={pol}, abstract={Otyłość określa się, jako patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające możliwości adaptacyjne organizmu. Według statystyk WHO, jest to jedna z najczęstszych przyczyn zgonu, którym można zapobiec, zasadnym wydaje się podjęcie badań mających na celu wyjaśnienie mechanizmów powstawania otyłości. Przedmiotem projektu było ukazanie zmian w układzie dopaminergicznym mózgu u szczurów, karmionych okresowo oraz ciągle przez 5 tygodni pokarmem wysokotłuszczowym oraz wysokocukrowym. Analizom poddano poziom glukozy, cholesterolu, triglicerydów, stłuszczenia wątroby, oraz greliny i leptyny. W mózgu szczurów badano analizy transkryptu oraz poziomu białka receptorów dopaminowych D2 w grzbietowym prążkowiu, głównej strukturze mózgu związanej z rozwojem zachowań kompulsywnych. Kolejnym punktem projektu było porównanie zmian zachodzących w układzie dopaminergicznych mózgu u zwierząt pobierających modyfikowaną dietę lub narkotyk (kokainę) w modelu jej dożylnego samopodawania. Do najważniejszych wyników należą: wykazanie odmiennego wpływu rodzaju pokarmu oraz sposobu karmienia zwierząt na obwodowe markery otyłości, indukcja tylko przez pokarm wysokocukrowy zmian w przekaźnictwie dopaminergicznym w wybranej strukturze mózgu, poprzez konsumpcję pokarmu (naturalna nagroda) wydaję się być inną, niż ta spowodowana przez nadużywanie narkotyków (sztuczna nagroda). Zrealizowa}, abstract={ne badania przyczynią się do poszerzenia wiedzy o powstawaniu otyłości w szczególności w aspekcie zmian neurobiologicznych.}, title={Poszukiwanie neurobiologicznego mechanizmu uzależnienia od pokarmu : wpływ cukrów i tłuszczów na ekspresję receptorów dopaminowych D2 w grzbietowym prążkowiu u szczurów}, type={Praca doktorska}, keywords={otyłość, kompulsywne objadanie się, poziom receptorów dopaminowych D2, grzbietowe prążkowie u szczurów}, }