@misc{Zając_Joanna_Stężenie_2017, author={Zając, Joanna}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2017}, school={Uniwersytet Jagielloński. Collegium Medicum. Wydział Lekarski.}, language={pol}, language={eng}, abstract={Głównym celem przeprowadzonych badań było oznaczenie narażenia na WWA z użyciem dwóch biomarkerów: 1-hydroksypirenu i 3-hydroksybenzo[a]pirenu. Szczegółowe cele obejmowały określenie: narażenia na poszczególnych stanowiskach pracy; odzwierciedlenia statusu palacza tytoniu; zależności od monitoringu środowiskowego oraz, w przypadku 1-hydroksypirenu, porównanie z grupą nienarażoną zawodowo, aby określić stopień narażenia osób żyjących w pobliżu zakładu koksowniczego, a ponadto podsumowanie przydatności obydwu biomarkerów w praktyce. Poszukiwano także zależności pomiędzy stężeniem metabolitu benzo[a]pirenu a wybranymi mutacjami w obrębie niektórych genów (CYP1A1, CYP1B1, GSTM1 oraz GSTT1).Grupę badaną stanowiły osoby narażone zawodowo na WWA, a grupę kontrolną osoby zamieszkujące w okolicy koksowni. W badaniach wykorzystano wysokosprawną chromatografię cieczową oraz metody oparte na reakcji PCR. Przeprowadzone badania wykazały m.in. korelację z monito-ringiem środowiskowym w przypadku 1-hydroksypirenu, w przypadku tego biomarkera zaobserwowano statystycznie istotne zróżnicowanie pomiędzy stanowiskami pracy, czy wpływ palenia tytoniu. W trakcie realizacji projektu wykazano istotną zależność pomiędzy stężeniami 3-hyroksybenzo[a]pirenu a mutacjami w analizowanych genach 1. fazy detoksykacji. Nie zanotowano zależności pomiędzy stężeniem biomarkera a odległością zamieszkania od koksowni w grupie kontrolnej.}, title={Stężenie w moczu biomarkerów zawodowej ekspozycji na wielocykliczne węglowodory aromatyczne z uwzględnieniem wpływu wybranych mutacji genetycznych}, type={Praca doktorska}, keywords={wielocykliczne węglowodory aromatyczne, biomarker ekspozycji zawodowej, 1-hydroksypiren, 3-hydroksybenzo[a]piren, mutacje genetyczne}, }