@misc{Magierowska_Katarzyna_Gastroprotekcyjne_2017, author={Magierowska, Katarzyna}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2017}, school={Wydział Lekarski}, language={pol; eng}, abstract={Tlenek węgla (CO) jest endogennym gazowy mediator o wielokierunkowej aktywności biologicznej. Molekuła ta powstaje w wyniku oksydacyjnej degradacji hemu w reakcji katalizowanej przez enzym oksygnazę hemową (HO). CO bierze udział w transmisji nerwowej, wykazuje działanie naczyniorozszerzające, przeciwzapalne oraz antyagregacyjne. Z danych w piśmiennictwie wynika, że CO pełni istotną rolę w fizjologii przewodu pokarmowego. Celem mojej rozprawy doktorskiej było określenie mechanizmów działania CO oraz udowodnienie roli jaką pełni indukowalny enzym HO-1 w gastroprotekcji błony śluzowej żołądka względem eksperymentalnych uszkodzeń indukowanych dożołądkową aplikacją 75% etanolu lub ekspozycją na stres. Badania wykazały, że CO produkowany endogennie oraz uwalniany ze związku będącego jego donorem (CORM-2), wykazuje działanie ochronne względem ostrych uszkodzeń błony śluzowej żołądka, na skutek zwiększania przepływu krwi w obrębie mikrokrążenia żołądkowego co jest związane z aktywnością układu COX/PG produkującego ochronne prostaglandyny, aktywnością sGC oraz częściowym wpływem na aktywność układu NOS/NO i nerwy czuciowe uwalniające CGRP. Zwiększona biodostępność CO zapobiega procesowi peroksydacji lipidów, a także zmniejsza stan zapalny i wywiera działania antyoksydacyjne w błonie śluzowej żołądka poddanej ekspozycji na czynniki uszkadzające.}, title={Gastroprotekcyjne działanie tlenku węgla w eksperymentalnych modelach uszkodzeń błony śluzowej żołądka}, type={Praca doktorska}, keywords={tlenek węgla, oksygenaza hemowa, gastroprotekcja, wrzody żołądka}, }