@misc{Pilarczyk-Żurek_Magdalena_Ocena_2013, author={Pilarczyk-Żurek, Magdalena}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2013}, school={Wydział Lekarski}, language={pol}, abstract={Przedmiotem badań były: jakościowa i ilościowa ocena składu mikroflory jelita grubego u chorych z WZJG, określenie wpływu preparatu probiotycznego na zmiany w mikroflorze jelita grubego u chorych z WZJG, określenie roli bakterii Escherichia coli w przebiegu procesów zapalnych u pacjentów z WZJG.W badaniach klinicznych uczestniczyło 51 chorych z rozpoznanym WZJG oraz 16 z grupy kontrolnej. Do badań wykorzystano fragmenty jelita grubego oraz próbki kału. Szczegółową charakterystykę fenotypową i genotypową przeprowadzono dla 52 szczepów E. coli wyizolowanych z materiałów tkankowych pobranych od chorych będących w fazie zaostrzenia WZJG oraz 18 szczepów E. coli wyizolowanych od pacjentów z grupy kontrolnej. Dla 10 wybranych szczepów E. coli zbadano wpływ jonów żelaza (Fe2+) na szybkość wzrostu populacji, kinetykę rozkładu nadtlenku wodoru oraz poziomu ekspresji genów kodujących katalazy.Zaobserwowano istotny wzrost liczebności populacji Lactobacillus w materiałach tkankowych oraz próbkach kału uzyskanych od pacjentów będących w fazie zaostrzenia WZJG w porównaniu do pacjentów z grupy kontrolnej. Wykazano dominacje gatunku E. faecium w materiałach tkankowych i próbkach kału uzyskanych od pacjentów w aktywnej fazie WZJG. Zaobserwowano poprawę stanu zdrowia u pacjentów z aktywną fazą WZJG przyjmujących probiotyk. Wykazano znamienny wzrost liczebności populacji E. coli w miejscach tocz}, abstract={ącego się procesu zapalnego w jelicie grubym u chorych z WZJG. Ponadto opisano właściwości szczepów E. coli, świadczące o wpływie tej bakterii na wygaszanie procesów zapalnych towarzyszących WZJG.}, title={Ocena składu mikroflory przewodu pokarmowego u chorych z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego oraz określenie wpływu bakterii z gatunku Escherichia coli na przebieg tej choroby}, type={Praca doktorska}, keywords={wrzodziejące zapalenie jelita grubego, probiotyki, Escherichia coli, jony żelaza, katalaza}, }