@misc{Jagielski_Paweł_Wpływ_2018, author={Jagielski, Paweł}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2018}, school={Wydział Lekarski}, language={pol}, abstract={Niska jakość diety otyłych osób wpływa na procesy epigenetyczne oraz na mikrobiotę jelitową, co dodatkowo może przyczyniać się do problemów z redukcją masy ciała. Głównym celem pracy była ocena skuteczności w redukcji tkanki tłuszczowej diety ubogoenergetycznej wzbogaconej o potencjalne pre- i probiotyki w porównaniu ze standardową dietą redukcyjną.Badaniom poddano grupę otyłych kobiet z otyłością prostą, w wieku 25–45 lat. Interwencja żywieniowa trwała 3 miesiące, kobiety z dietą B stosowały standardową dietę ubogoenergetyczną, natomiast kobiety z dietą A – dietę ubogoenergetyczną z większą częstością i ilością spożywania potencjalnych pre- i probiotyków.Po 3 miesiącach średnia redukcja masy tkanki tłuszczowej wyniosła 5,63±3,10 kg, niezależnie od typu stosownej diety. W próbkach kału obydwu badanych grup nastąpił wzrost liczby bakterii Akkermansia muciniphila, natomiast nastąpił spadek liczby bakterii Faecalibacterium prausnitzii w grupie kobiet stosujących dietę standardową. Poziom globalnej metylacji DNA nie zmienił się po 3 miesiącach stosowanej diety, zauważono natomiast, że dodatnia korelacja między masą tkanki tłuszczowej a poziomem metylacji zależy od jakości diety. Wykazano potencjalną możliwość regulacji metylacji promotora genu FTO dietą.}, title={Wpływ diety zawierającej naturalne pre- i probiotyki, metylacji DNA i modyfikacji flory bakteryjnej na redukcję tkanki tłuszczowej}, type={Praca doktorska}, keywords={otyłość, zachowania żywieniowe, probiotyki, mikrobiota jelitowa, metylacja DNA}, }