@misc{Chmielewska_Anna_Alergia_2021, author={Chmielewska, Anna}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2021}, school={Wydział Lekarski}, language={pol}, abstract={Alergia kontaktowa jest formą nabytej nadwrażliwości, rozwijającej się w mechanizmie alergicznej reakcji typu komórkowego. Czynnikami uczulającymi są hapteny, które indukują reakcję nadwrażliwości. Złotym standardem w diagnostyce alergii kontaktowej są testy płatkowe będące zarówno testami przesiewowymi, jak i próbą prowokacyjną na narządzie docelowymskórze. Według najnowszych zaleceń, u osób z podejrzeniem alergii kontaktowej, wykonuje się testy z Polską Serią Podstawową, zawierającą 30 substancji. Celem pracy była analiza częstości występowania alergii kontaktowej na substancje chemiczne występujące zarówno w kosmetykach, jak i pokarmach u dzieci i młodzieży z wypryskiem indukowanym pokarmem. Badaną populację stanowiła grupa 250 dzieci i nastolatków zgłaszających się do Poradni Alergologicznej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie z powodu objawów sugerujących wyprysk alergiczny indukowany pokarmem. Ostatecznej analizie poddano grupę 87 osób. Uczulenie na co najmniej jeden hapten wykazano u 63% badanych. Analiza ankiet ujawniła, że tło atopowe predysponuje, ale nie determinuje możliwości wystąpienia nadwrażliwości kontaktowej, natomiast atopia i alergia kontaktowa mogą współwystępować. Wysoki odsetek dzieci uczulonych na cynk wskazuje na istotność umieszczenia go w standardzie diagnostycznym alergii kontaktowej.}, title={Alergia kontaktowa na dodatki pokarmowe u dzieci i młodzieży z wypryskiem alergicznym nasilanym przez pokarmy}, type={Praca doktorska}, keywords={alergia kontaktowa, alergia pokarmowa, wyprysk, cynk, dodatki}, }