@misc{Sroka-Oleksiak_Agnieszka_Badanie_2019, author={Sroka-Oleksiak, Agnieszka}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2019}, school={Wydział Lekarski}, language={pol}, abstract={Uwaga naukowców w przebiegu chorób metabolicznych skoncentrowana jest na mikrobiocie dystalnej części jelit, pomijane są natomiast równie ważne proksymalne odcinki, w których zachodzą początkowe etapy trawienia i przyswajania składników odżywczych. Celem pracy była ilościowa oraz jakościowa analiza struktury mikrobioty błony śluzowej dwunastnicy w grupach pacjentów z otyłością oraz z cukrzycą typu 2 (T2DM) i otyłością, zakwalifikowanych do zabiegu rękawowej resekcji żołądka. Uzyskane wyniki zestawiono z parametrami klinicznymi: glikemią, HbA1c, lipidogramem, wiekiem i BMI. Wykazano, że struktura mikrobioty dwunastnicy nie różni się istotnie pomiędzy grupami pacjentów, a osobami zdrowymi, co więcej wyodrębniono wspólny dla tych grup rdzeń mikrobiologiczny, obejmujący typy: Firmicutes, Proteobacteria oraz Actinobacteria. W grupie pacjentów z otyłością jak i T2DM zaobserwowano istotnie mniejszą liczebność bakterii z rodzaju Bifidobacterium, w odniesieniu do osób zdrowych. Ponadto w grupach badawczych, liczebność Bifidobacterium dodatnio korelowała ze stężeniem HDL. Powyższe argumenty stanowią podstawę do rozpatrywania w przyszłości bakterii Bifidobacterium, jako rodzaj biomarkera w rozpoznawaniu i leczeniu zaburzeń składu mikrobioty przewodu pokarmowego w przebiegu cukrzycy typu 2 i otyłości. Uzyskane wyniki świadczą o tym, że struktura mikrobioty błony śluzowej dwunastnicy na poz}, abstract={iomie typu jest względnie stała, a zachodzące zmiany na pozostałych poziomach taksonomicznych, choć są nieznaczne, mogą inicjować efekt patogenny, który ulega spotęgowaniu w dalszych częściach jelita.}, title={Badanie flory bakteryjnej odcinka dwunastniczego u pacjentów z otyłością oraz cukrzycą typu 2 i otyłością z zastosowaniem sekwencjonowania nowej generacji}, type={Praca doktorska}, keywords={mikrobiota, cukrzyca typu 2, otyłość, sekwencjonowanie nowej generacji, bakterie}, }