@misc{Stefan_Joanna_Wpływ_2015, author={Stefan, Joanna}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2015}, school={Uniwersytet Jagielloński. Collegium Medicum. Wydział Lekarski.}, language={pol}, abstract={Celem niniejszej rozprawy doktorskiej było zbadanie nowych, zmodyfikowanych kationowo polisacharydów, w aspekcie ich właściwości przeciwmiażdżycowych i wpływu na gospodarkę lipidową. Podjęto też próby wyjaśnienia mechanizmu działania tych polimerów.W eksperymentach in vivo i in vitro zbadano właściwości fizykochemiczne i biologiczne kationowych polisacharydów. W niniejszej pracy wykazano, że kationowe polisacharydy, takie jak hydroksypropyloceluloza modyfikowana poli(chlorkiem N-akrylamidopropylo-N,N,N-trimetyloamoniowym) (HPC-APTMAC), pullulan modyfikowany chlorkiem glicydylotrimetyloamoniowym (Pull-GTMAC), chlorek N-(2-hydroksypropylo)-3-trimetyloamoniowy chitozanu (HTCC) i dekstran modyfikowany chlorkiem glicydylotrimetyloamoniowym (Dex-GTMAC), są związkami aktywnymi biologicznie.Zmodyfikowane kationowo polisacharydy podawane per os myszom apoE-knockout (mysi model miażdżycy) w dawce 300 mg/kg m.c./dobę przez 18 tygodni (HTCC i Pull-GTMAC) wykazują potencjał przeciwmiażdżycowy, zmniejszając powierzchnię blaszki miażdżycowej i wpływają na gospodarkę lipidową. HTCC w dawce 200 mg/kg m.c./dobę podawanej myszom przez 16 tygodni obniża poziom cholesterolu w osoczu. HTCC i inne kationowe polisacharydy wpływają na ekspresję genów metabolizmu lipidów (HMG-CoAR i LDLR) zarówno w modelach in vitro na liniach komórkowych (RSM i HepG2), jak i in vivo u myszy apoE-knockout.}, title={Wpływ nowych biokompatybilnych, kationowych polisacharydów na gospodarkę lipidową u zwierząt domowych}, type={Praca doktorska}, keywords={Kationowe polisacharydy, miażdżyca, myszy apoE-knockout, potencjał przeciwmiażdżycowy, gospodarka lipidowa}, }