@misc{Dziewońska_Agnieszka_Wpływ_2013, author={Dziewońska, Agnieszka}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2013}, school={Wydział Lekarski}, language={pol}, abstract={Nadmierna dostępność substratów energetycznych, takich jak kwasytłuszczowe czy glukoza, sprzyja rozwojowi zaburzeń metabolicznych. Natomiastbioaktywne składniki diety (np. kwercetyna) mogą w różnoraki sposób wpływaćfunkcjonowanie komórek. Poszukiwania nowych metod leczenia otyłości corazczęściej zwrócone są w kierunku bioenergetyki komórki oraz różnicowaniapreadipocytów do dojrzałych adipocytów.Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu podstawowych czynnikówstresu metabolicznego (wybranych kwasów tłuszczowych i wysokiego poziomuglukozy) oraz kwercetyny, na funkcje mitochondrialne ludzkich preadipocytów i ichróżnicowanie w kierunku dojrzałych adipocytów.Doświadczenia prowadzono na linii komórkowej Chub-S7. Wykazano, żenasycone kwasy tłuszczowe (palmitynowy i heksakozanowy) powodujązmniejszenie ilości wewnątrzkomórkowego ATP i zwiększoną generację ROS oraz,podobnie jak kwas arachidonowy i eikozapentaenowy, nasilają różnicowanie Chub-S7. Kwas tetradecylotiooctowy promował apoptozę preadipocytów. Wysoki poziomglukozy indukował produkcję ROS. Potwierdzono antyoksydacyjne właściwościkwercetyny i wykazano, że hamuje ona różnicowanie ludzkich preadipocytów.Przedstawione w niniejszej pracy wyniki wskazują, że wybrane składnikidiety wywierają istotny wpływ na funkcje mitochondriów i różnicowaniepreadipocytów, które to procesy są celami nowych terapii w walce z otyłością.}, title={Wpływ czynników stresu metabolicznego oraz kwercetyny na funkcje mitochondriów preadipocytów}, type={Praca doktorska}, keywords={mitochondria, kwasy tłuszczowe, kwercetyna, adipocyty}, }