@misc{Tabor_Anna_Wpływ_2011, author={Tabor, Anna}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2011}, school={Wydział Lekarski}, language={pol}, abstract={Zespół Turnera to genetycznie uwarunkowany zespół objawów (a wśród nich: niskorosłość, dysgenezja gonad, nieprawidłowości w proporcjach ciała, powierzchniowe wady wrodzone ciała oraz wady wrodzone – układu moczowego, układu krążenia, reakcje autoimmunologiczne, zaburzenia pobierania pokarmu i wchłaniania, zaburzenia otolaryngologiczne, wady oftalmologiczne, wady układu kostnego) spowodowany całkowitym lub częściowym brakiem jednego z dwóch heterochromosomów X we wszystkich komórkach organizmu lub w pewnej ich części Pomimo tego, że wiele badań przeprowadzonych niezależnie w różnych ośrodkach europejskich i amerykańskich podkreśla, że nadwaga i otyłość rozwijają się znamiennie częściej, wcześniej i szybciej u pacjentek z tym schorzeniem genetycznym, aspekt żywieniowy i opieka dietetyczna są zaniedbywane, a ich rola w podniesieniu efektywności leczenia oraz eliminacji modyfikowlanych czynników ryzyka współistniejących chorób dietozależnych jest zupełnie pomijana. Celem prezentowanego w pracy badania była ocena wpływu nawyków żywieniowych na stan odżywienia oraz komfort życia pacjentek z zespołem Turnera. Badanie prowadzone było w okresie od grudnia 2007 r. do końca kwietnia 2009 r. we współpracy z Kliniką Endokrynologii Dzieci i Młodzieży Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Przebadano 25 dziewcząt z zespołem Turnera w wieku 8-27 lat. Z badania wyłączono dziewczęta z}, abstract={cukrzycą i celiakią, ze względu na konieczność stosowania specyficznej diety w tych jednostkach chorobowych. Ponadto do badania zakwalifikowano i przebadano 25 dziewcząt z wyjściowo zdrowej populacji w wieku od 8-27 lat. U badanych dokonano: 1) Oceny stanu zdrowia w tym stanu, odżywienia poprzez: badanie składu ciała w oparciu o: pomiary antropometryczne zgodnie z techniką Martina przy użyciu szwajcarskiego zestawu przyrządów pomiarowych i pomiar metodą bioimpedancji elektrycznej ciała oraz badania biochemiczne krwi - stężenie poszczególnych frakcji lipidowych i glukozy - przed i po zastosowaniu interwencji żywieniowej; 2) Oceny sposobu żywienia pacjentek z zespołem Turnera za pomocą ankiety na temat zwyczajów żywieniowych i 24-godzinnego wywiadu żywieniowego w oparciu o bieżący zapis - przed i po zastosowaniu interwencji żywieniowej; 3) Oceny jakości życia pacjentek z zespołem Turnera za pomocą kwestionariusza WHQQQL-100 oraz 4) wywiad osobisty pogłębiony oparty o kwestionariusz z matkami pacjentek z zespołem Turnera. Wstępne wyniki: pomiarów antropometrycznych i oceny składu ciała, badania biochemicznego krwi, ankiety zwyczajów żywieniowych oraz 24h wywiadu żywieniowego w oparciu o bieżący zapis w dzienniczku stanowiły kryterium decydujące o przydziale uczestniczki badania z: zespołem Turnera lub wyjściowo zdrowej populacji do grupy interwencji (z wdrożonymi zaleceniami żywi}, abstract={eniowymi na okres 1 roku) lub grupy kontrolnej (bez wdrożonych zaleceń dietetycznych). Z kolei badania przeprowadzone po 6 i 12 miesiącach miały na celu kontrolę przestrzegania zaleceń żywieniowych i ocenę ich wpływu na parametry antropometryczne oraz profil lipidowy badanych. Na podstawie przeprowadzonego badania prospektywnego w grupie pacjentek z zespołem Turnera wyciągnięto następujące wnioski: 1) W badanej grupie uzyskany obraz antropometryczny oraz profil biochemiczny krwi były typowe dla pacjentek z zespołem Turnera; 2) Niewłaściwe nawyki żywieniowe w powiązaniu z wrodzonymi wadami i zaburzeniami charakterystycznymi dla zespołu Turnera były przyczyną istotnie częstszego, wcześniejszego i szybszego występowania nadwagi i otyłości w badanej grupie; 3) Zmiana nieprawidłowych nawyków żywieniowych u badanych pacjentek z zespołem Turnera przyczyniła się do bardzo korzystnych zmian w składzie ich ciała i profilu biochemicznym krwi; 4) Czynnikiem integrującym wszystkie rodzaje pomocy dla pacjentek z zespołem Turnera i zarazem kryterium oceny ich skuteczności jest poprawa jakości życia, która znacząco odbiega od jakości życia wyjściowo zdrowej populacji.}, title={Wpływ nawyków żywieniowych i próby ich modyfikacji na stan odżywienia i komfort życia chorych na zespół Turnera}, type={Praca doktorska}, keywords={zespół Turnera, nawyki żywieniowe, stan odżywienia, komfort życia}, }