@misc{Stepaniak_Urszula_Związek_2003, author={Stepaniak, Urszula}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2003}, school={Wydział Nauk o Zdrowiu}, language={pol}, abstract={Celem pracy była ocena związku pomiędzy wystąpieniem menopauzy a cechami demograficznymi i społeczno-ekonomicznymi (wiek, stan cywilny, miejsce urodzenia i zamieszkania, pochodzenie społeczne, wykształcenie, zatrudnienie, liczba dzieci), paleniem papierosów, spożyciem alkoholu, wielkością wskaźnika BMI, grubością fałdów skórno-tłuszczowych oraz czynnikami związanymi z żywieniem w polskiej populacji pozawielkomiejskiej. Badaną próbę stanowiły kobiety w wieku 35 - 64 lat, przebadane w ramach programu POLMONICA Kraków. Dane żywieniowe zebrano za pomocą kwestionariusza FFQ i 24-godzinowego wywiadu żywieniowego. Przebadano 2859 kobiet a do obecnej analizy zakwalifikowano 2638 kobiet. Do grupy przed menopauzą zakwalifikowano 1429 a do grupy po menopauzie 1209 kobiet. Ryzyko wystąpienia menopauzy związane było z wiekiem (OR= 1,58; 95% CI: 1,52 - 1,64). Palenie papierosów było istotnie związane z wystąpieniem menopauzy; po uwzględnieniu wpływu wieku (OR = 1,68; 95% CI: 1,03 - 2,72). Wzrost spożycia o wartość odchylenia standardowego związków kwasu foliowego i cysteiny, związany był z większym ryzykiem wystąpienia menopauzy, odpowiednio o 15% (sd = 193,9 μg) i 16% (sd = 352,3 mg), po uwzględnieniu wpływu wieku i palenia papierosów. Wzrost spożycia witaminy B12 (sd = 0,8 μg) był związany ze zmniejszeniem o 14% ryzyka wystąpienia menopauzy. Nie wykazano związku pomiędzy wystąpieniem}, abstract={menopauzy a innymi badanymi czynnikami.}, title={Związek czynników demograficznych, społeczno-ekonomicznych oraz stylu życia z występowaniem menopauzy u kobiet w wieku 35-64 lat w polskiej populacji pozawielkomiejskiej}, type={Praca doktorska}, keywords={menopauza, żywienie, styl życia}, }