Filters

Search for: [Abstract = "związek ten oznaczono ilościowo, wyizolowano i zidentyfikowano, potwierdzono tożsamość nadtlenku ergosterolu w owocnikach, zawartość aminokwasów proteinogennych \(egzo\- i endogennych\), w owocnikach oznaczono ilościowo 14 aminokwasów proteinogennych \(w tym 8 egzogennych dla człowieka\), w mycelium z kultur in vitro – 7 związków \(w tym 4 aminokwasów egzogennych\) zarówno w owocnikach jak i w mycelium \- pochodne indolu \- tryptofan, tryptaminę, serotoninę i śladowe ilości melatoniny w owocnikach oraz tryptofan, tryptaminę, serotoninę w mycelium z kultur in vitro, związki te zidentyfikowano metodami spektralnymi, zarówno w owocnikach jak i mycelium oznaczono 3 kwasy fenolowe \(p\-hydroksybenzoesowy, protokatechowy i syryngowy\), których tożsamość potwierdzono metodami spektralnymi, wyizolowano 3 frakcje polisacharydowe FOI, FOII, FOIII, z owocników i 2 z mycelium FKI i FKII, analiza jakościowa polisacharydów wyizolowanych frakcji wykazała, że składają się one z galaktozy i fukozy \(FOI, FKI\) oraz glukozy i fukozy \(FOII, FKII\), frakcja FOIII z owocników to glukan, oznaczono procentową całkowitą zawartość cukrów, kwasów uronowych oraz masy cząsteczkowe w wyizolowanych frakcjach, oznaczono skład jakościowy i ilościowy składników mineralnyh w materiale in vivo i in vitr. Dokonano oceny aktywności biologicznej \(przeciwbakteryjnej w stosunku do szczepów bakteryjnych G\(\+\) i G\(\-\), przeciwwirusowej"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information