Filters

Search for: [Abstract = "zenia składu ciała, głównie pod postacią zmniejszonej beztłuszczowej masy ciała. BMI, które korelowało z tłuszczową masą ciała nie jest wystarczająco precyzyjnym narzędziem do oceny stanu odżywienia chorych. Kąt fazowy korelował z suchą masą ciała, beztłuszczową masą ciała oraz stężeniem albumin, nie wykazując korelacji z tłuszczową masą ciała. Ocena jego przydatności do określania stanu niedożywienia i niedoborów białkowych wymaga dalszych badań na większej liczebnie grupie pacjentów. Pacjenci z nowo rozpoznaną prezentowali zróżnicowane stężenia adipokin, a leczenie żywieniowe indukujące remisję miało wczesny, przeciwstawny wpływ na stężenia leptyny i rezystyny. Zmniejszenie stężenia rezystyny może mieć korzystny wpływ na uzyskanie remisji klinicznej."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information