Filters

Search for: [Abstract = "ych mężczyzn stężenie greliny na czczo było niższe w porównaniu do grupy pacjentów z RJG, ale różnica ta była statystycznie nieistotna. Porównano również pacjentów ze względu na płeć oraz wskaźnik masy ciała \(BMI\) zgodnie z wytycznymi WHO. Zgodnie z oczekiwaniami średnie stężenie greliny zarówno na czczo jak i po podaniu mieszaniny długołańcuchowych kwasów tłuszczowych było niższe w grupie pacjentów z nadwagą\/otyłością \(BMI>25 kg\/m2\) w porównaniu do grupy pacjentów z prawidłową masą ciała \(BMI 18,5\- 24,9 kg\/m2\), ale różnice w stężeniu greliny pomiędzy tymi grupami w danym punkcie czasu były statystycznie nieistotne. W grupie mężczyzn z RJG o prawidłowej masie ciała obserwowano statystycznie istotny spadek poziomu greliny po 120 min po doustnym podaniu 100ml mieszaniny długołańcuchowych kwasów tłuszczowych \(p=0,04\). W grupie mężczyzn z nadwagą\/otyłością, z powodu małej wielkości grupy, nie obserwowano statystycznie istotnego spadku po tym czasie \(p=0,27\). Z kolei w grupie kobiet z RJG z prawidłową masą ciała oraz nadwagą\/otyłością nie stwierdzono statystycznie istotnego spadku stężenia greliny w surowicy po 60 min i 120 min po doustnym podaniu 100ml mieszaniny długołańcuchowych kwasów tłuszczowych \(p=0,85\). Nie wykazano statystycznie istotnych różnic porównując stężenie greliny wśród pacjentów podzielonych na grupy ze względu na lokalizację guza. Dokonując"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information