Filters

Search for: [Abstract = "warzyw. Kobiety w okresie laktacji częściej spożywały warzywa gotowane, natomiast kobiety w ciąży częściej dojadały owoce i warzywa, częściej też piły soki owocowe i warzywne. Kobietyciężarne w stosunku do okresu laktacji częściej spożywały mleko i jego produkty. W okresie laktacji kobiety częściej spożywały chude wędliny i drób. Natomiast ryby były spożywane rzadziej niż kilka razy w tygodniu. Spożycie polecanych produktów zbożowych odbiegało od zaleceń ekspertów. Spożycie tłuszczów w badanych grupach było na podobnym poziomie. \; Pogłębiona analiza skupień żywieniowych w zakresie produktów dojadanych w okresie ciąży i laktacji pozwoliła stwierdzić, że produktami, których spożycie uległo zwiększeniu w każdym z analizowanych skupień były napoje z mleka słodkiego, twarożki smakowe i sery wędzone Badane kobiety w niewielkim stopniu podejmowały działania prozdrowotne. Niewiele ponad czterdzieści procent badanych kobiet ciężarnych i w okresie laktacji uprawiało sport częściej niż 1\-2 godziny w ciągu tygodnia. W pozostałym procencie kobiety w wolnym czasie uprawiały aktywność na niewielkim poziomie. Aktywność fizyczna w czasie wolnym w okresie laktacji związana była ze spacerami \(z dzieckiem\). Uzyskane wyniki pozwoliły stwierdzić, że hipoteza zakładająca, iż kobiety w okresie ciąży zmieniają swój sposób odżywiania nie znalazła pełnego potwierdzenia. Częściej sposób odżywiania zmieni"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information