Filters

Search for: [Abstract = "ujących mięso, ryby, owoce i warzywa, częściej występowała erozja. Łącznie u kobiet i mężczyzn obecność zmian nadżerkowych szkliwa zależała od picia alkoholu.Wskaźniki BoP i PUW były wyższe u osób z nadwagą lub otyłością \(BMI\). W grupie mężczyzn wartość wskaźnika API rosła wraz z wartościami wynikającymi z pomiarów obwodu pasa i grubości fałdu skórno\-tłuszczowego nad mięśniem trójgłowym ramienia, a BoP wraz ze wzrostem obwodu pasa i zawartością procentową tłuszczu w organizmie \(%FM\).Wnioski\: Przeprowadzone badania wykazały, że istnieje statystycznie znamienna zależność pomiędzy stanem zębów i tkanek przyzębia a nawykami żywieniowymi. Po analizie oddziaływania składników odżywczych na jamę ustną można przypuszczać, że odpowiednia modyfikacja i suplementacja diety korzystnie wpłynie na stan zębów i tkanek utrzymujących je oraz poprawi wyniki leczenia stomatologicznego, w tym periodontologicznego."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information