Filters

Search for: [Abstract = "totnie na stężenie cholesterolu całkowitego w osoczu. Dodatkowo zaobserwowano brak ochronnego wpływu nasion w zastosowanych dawkach na poziom triglicerydów, istotnie podwyższony przez dodatek fruktozy. Jedyne istotne i korzystne różnice dotyczyły poziomu LDL, który obniżył się we wszystkich grupach badanych zwierząt. Obserwowano również, że nasiona pseudozbóż zapobiegały spadkowi stężenia HDL na skutek dodatku fruktozy. Najnowsze zalecenia żywieniowe umieszczają produkty zbożowe w podstawie piramidy wskazując, że należy je często spożywać. Przedstawione w tej pracy badania sugerują, że wobec korzystnych obserwowanych efektów oraz braku istotnych efektów niekorzystnych, pseudozboża, do których należy komosa i amarantus, mogłyby z pożytkiem znaleźć się w tej piramidzie obok zbóż właściwych, podnosząc wartość posiłków i urozmaicając je. Nasiona te powinny być wprowadzone do zaleceń i spopularyzowane w Polsce w celu wzbogacenia naszej tradycyjnej diety. Pojawił się już gdzieniegdzie w Polsce chleb z dodatkiem amarantusa, zalecany w dietoterapii i dietoprofilaktyce chorób sercowo\-naczyniowych. Natomiast komosa jest w Polsce prawie nieznana. Nie jest u nas uprawiana, a nasiona jej sprowadzone są m.in. z Boliwii. Brak jest w Polsce badań naukowych dotyczących jej nasion. Jak wykazano w tej pracy, nasiona komosy posiadają wyższą aktywność antyoksydacyjną i zawartość polifenoli niż n"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information