Filters

Search for: [Abstract = "tłuszczowej wisceralnej i podskórnej u kobiet w wieku przed\- i pomenopauzalnym. Mając na uwadze protekcyjny wpływ diety w prewencji schorzeń układu krążenia zbadano również wpływ na ekspresję aromatazy występujących w diecie podstawowych kwasów tłuszczowych \(w nietoksycznym stężeniu 10\-30μM\)\: kwasu arachidonowego \(AA\), kwasu eikozapentaenowego \(EPA\), kwasu oleinowego \(OA\) oraz kwasu palmitynowego \(PA\) na uważane za najbardziej aktywne metabolicznie komórki tzw. zrębu naczyniowego tkanki tłuszczowej, tzw stromal vascular fraction \(SVF\). Za cel pracy przyjęto wykazanie różnicy w ekspresji aromatazy w ludzkiej podskórnej i trzewnej tkance tłuszczowej u kobiet w okresie przed i około menopauzalnym. Ponadto przebadano w badaniach in vitro wpływ nasyconych, mono\-, i wielo\-nienasyconych kwasów tłuszczowych na ekspresję aromatazy w komórkach progenitorowych izolowanych z ludzkiej podskórnej i trzewnej tkanki tłuszczowej. Oceniając wyniki badań in vivo stwierdzono, że istnieje dodatnia korelacja między wiekiem badanych pacjentek i wartością BMI, a w związku z tym ekspresja aromatazy zależy od wieku i stopnia otyłości. W badaniach In vitro wykazano natomiast, że nasycone kwasy tłuszczowe indukują ekspresję aromatazy w komórkach progenitorowych, zwłaszcza ukierunkowanych do adipocytów, natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe hamują ekspresję lub są obojętne. W komórkach SVF ukierunkowanych"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information