Filters

Search for: [Abstract = "stki i jelita grubego w dniu przyjęcia do szpitala charakteryzowało się cechami stanu niedożywienia, a najwyższy procent niedożywienia występował wśród pacjentów z grupy chorych z rakiem żołądka i trzustki. Analiza czterech wybranych wskaźników oceny stanu odżywienia wykazała, że Body Mass Index \(BMI\) nie jest miarodajnym wskaźnikiem oceny stanu niedożywienia chorych z rakiem przewodu pokarmowego. W każdej badanej grupie procent niedożywionych pacjentów, u których wykonano zabieg resekcyjny R0, R1 jest niższy niż u chorych, u których wykonano zabieg resekcyjny R2 lub nieresekcyjny. Pacjentów z cechami niedożywienia w grupie chorych z rakiem żołądka jest istotnie statystycznie mniej wśród chorych, u których wykonano zabieg resekcyjny R0, R1 niż resekcyjny R2 i nieresekcyjny \(p = 0,00005\). Wśród chorych z rakiem trzustki i jelita grubego różnica ta jest nieistotna statystycznie \(odpowiednio p = 0,08 i p = 0,44\). W każdej badanej grupie obserwowano występowanie powikłań pooperacyjnych. Największy procent powikłań pooperacyjnych wystąpił wśród chorych operowanych z powodu raka trzustki 61,11%, następnie z powodu raka żołądka 39,36% i raka jelita grubego 37,9%. \; Badano związek stanu odżywienia chorych z rakiem żołądka, trzustki i jelita grubego w dniu przyjęcia do szpitala z uwzględnieniem trzech wskaźników\: procentowej utraty masy ciała, poziomu albumin, całkowitej liczby limfocyt"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information