Filters

Search for: [Abstract = "rzonych owocników w soku żołądkowym przez 120 minut prowadziła do spadku ilości oddawanego cynku do roztworu. Dla owocników C. cibarius termiczne przetworzenie powodowało nieznaczny wzrost uwalniania cynku \(w zakresie od 3,83 do 4,99 mg\/100 g suchej masy\) w porównaniu do nieprzetworzonych owocników \(odpowiednio 2,69\-3,75 mg\/100 g suchej masy\). Gatunkami w przypadku, których termiczna obróbka okazała się niekorzystna pod względem ilości uwolnionego cynku do sztucznych soków trawiennych były L. scabrum i S. bovinus. Z gatunku P. ostreatus wykazując, że ilość uwolnionego cynku do soków trawiennych przed i po termicznym przetworzeniu była prawie tego samego rzędu \(odpowiednio 5,98\-11,98 i 4,90\-10,37 mg\/100 suchej masy\). Termiczne przetwarzanie owocników Boletus badius, Boletus edulis i Cantharellus cibarius powoduje, że uwalniają się do sztucznych soków trawiennych znacznie większe ilości cynku, przez co stają się jego dobrym źródłem. W przypadku owocników Suillus bovinus i Leccinum scabrum wzrost temperatury powoduje częściowe zmniejszenie ilości uwolnionego cynku, ale mimo to gotowane grzyby ciągle pozostają jego efektywnym źródłem. Dla otrzymanych ekstraktów przeprowadzono analizę odzysku dla różnych sposobów mineralizacji, ponadto zwalidowano metodę DP ASV oznaczenia cynku. Odzysk po mineralizacji próbek w piecu muflowym wyniósł 72,15%. W mineralizatorach\: UV i z dodatkiem stęż"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information