Filters

Search for: [Abstract = "ości witeksyny i izowiteksyny. Wyżej przedstawione wyniki badań wskazują na to, że nasiona i kiełki analizowanych pseudozbóż, posiadają stosunkowo wysoką aktywność antyoksydacyjną, między innymi dzięki zawartości polifenoli, w tym badanych fenolokwasów, flawonoidów i antocyjanów Celem badań in vivo było stwierdzenie czy stres oksydacyjny wywołany przez dodatek 31% fruktozy do diety szczurów zostanie zniwelowany przez wzbogacenie paszy zwierzat w nasiona amarantusa lub komosy. Wyniki badań stężenia aldehydu dimalonowego w osoczu szczurów z grupy kontrolnej, zamieszczone w niniejszej pracy, wykazały, że dodatek fruktozy do diety wywołał stan stresu oksydacyjnego. Poziom tego markera wzrósł istotnie, co jest dowodem nasilenia procesów peroksydacji lipidów. Badani obejmujące wpływ dodatku nasion amarantusa na status antyoksydacyjny osocza szczurów wykazały, że dodatek tych nasion, w niższej dawce, nie zapobiegał peroksydacji lipidów osocza wywołanej dodatkiem fruktozy. Dodatek nasion amarantusa w wyższej dawce oraz nasion komosy wywołał efekt protekcyjny, gdyż stężenie aldehydu dimalonowego w osoczu zmalało istotnie w odniesieniu do grupy kontrolnej. Dodatek nasion amarantusa do paszy szczurów spowodował istotny wzrost aktywności katalazy i peroksydazy glutationowej w sercach badanych zwierząt w porównaniu z grupą kontrolną. Dodatek fruktozy do paszy tych szczurów nie wywo"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information