Filters

Search for: [Abstract = "nawyków żywieniowych, a także aktywności fizycznej. Dzieci wypełniały ankietę mającą na celu poznanie stopnia lubienia wybranych produktów żywnościowych. Wykonano również pomiary antropometryczne \(wzrost, masa ciała, % tkanki tłuszczowej, obwód talii i bioder\). Część edukacyjna projektu przeprowadzona została w formie 45\- minutowej prelekcji multimedialnej. Miała ona na celu przekazanie wiedzy żywieniowej, dotyczącej prozdrowotnych produktów żywnościowych.Wyniki zostały opracowane przy użyciu pakietu statystycznego Statistica 9.0 PL \(firma StatSoft\). Celem sprawdzenia różnic pomiędzy grupami dzieci oraz różnic zachowań żywieniowych dzieci w zależności od płci i miejsca zamieszkania zastosowano test nieparametryczny Anova Kruskala\-Wallisa \(dla wielu prób niezależnych\). W przypadku gdy były dwie kategorie zmiennych zastosowano test U Manna –Whitneya \(dla dwóch prób niezależnych\). Do analiz zmiennych jakościowych zastosowano test Chi2. \; W zachowaniach żywieniowych dzieci zaobserwowano nieprawidłowości. Dzieci dostawały do picia najwięcej soków owocowo\-warzywnych średnio 1\-2 szklanek dziennie. Zbadano różnice w dojadaniu między głównymi posiłkami w zależności miejsca zamieszkania, płci i BMI. Dzieci mieszkające na wsi częściej dojadały słodycze. Dziewczynki z niedowagą istotnie częściej dojadały owoce. Natomiast istotnie rzadziej spożywały produkty typu fast\-food, chipsy, chrupki"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information