Filters

Search for: [Abstract = "na czczo u pacjentów z RJG i osób zdrowych, po podaniu mieszaniny długołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz przed i po zabiegu operacyjnym. Porównywano również stężenie greliny w grupach podzielonych ze względu na lokalizację RJG, jego zaawansowanie kliniczne, zróżnicowanie komórek, brak lub obecność komórek raka śluzowotwórczego. Ponadto, oceniano korelację stężenia greliny z wybranymi parametrami oceniającymi stan odżywienia, stężeniem antygenu karcynoembrionalnego \(CEA\) oraz leptyny w surowicy krwi pacjentów z RJG. Materiał i metodyka\: Do badań włączono 47 pacjentów z RJG \(23 mężczyzn i 22 kobiet\) oraz 37 zdrowych osób stanowiących grupę kontrolną. Średni wiek pacjentów z RJG wyniósł 68,1 \(36\-85\) lat, a osób zdrowych 40,4 \(22\-67\) lat. Wśród spełniających kryteria włączenia oraz wyłączenia osób z RJG pełny protokół badania przeprowadzono u 31 chorych. U 16 pacjentów z powodu przyczyn techniczno\-metodologicznych wykonano oznaczenie stężenia greliny na czczo przed\- oraz w 7. dobie po zabiegu operacyjnym. Pełny protokół badania obejmował oznaczenie przedoperacyjnego stężenia greliny na czczo w surowicy krwi, a następnie 60 oraz 120 min po doustnym podaniu 100 ml mieszaniny długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo oznaczano przedoperacyjne stężenie leptyny oraz stężenie greliny na czczo w surowicy krwi w 7. dobie po zabiegu operacyjnym. U wszystkich"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information