Filters

Search for: [Abstract = "ji guza nowotworowego w dnie żołądka. Różnice te jednak nie były znamienne statystycznie. Najwyższe podstawowe \(w pomiarze na czczo\) poziomy gastryny w osoczu krwi wystąpiły w grupie 2 – 56,1 pM\/l\; 95% CI\: 22\-144 i w grupie 3 – 56,4 pM\/l\; 95% CI\: 27,4\-115,2. W grupie 1 przed zabiegiem operacyjnym stężenie gastryny wynosiło – 29,1 pM\/l\; 95% CI\: 20\- 43, po całkowitej resekcji średnie stężenie obniżyło się do poziomu – 16 pM\/l\; 95% CI\: 11,5\-21,3 i po obwodowej resekcji do poziomu – 17 pM\/l\; 95% CI\: 11\-28,1. Najniższe stężenie gastryny wystąpiło w grupie 4, kontrolnej – 18,3 pM\/l\; 95% CI\: 8,4\-39,5. Najwyższe podstawowe \(w pomiarze na czczo\) stężenie leptyny wystąpiło w grupie 4, kontrolnej, bez obecnej infekcji Hp – 6,6 ng\/ml\; 95%CI\: 4,4\-11. Najniższe natomiast stwierdzono w grupie 1 – chorych z rakiem żołądka i obecną infekcją Hp \(przed zabiegiem operacyjnym\) – 2,1ng\/ml\; 95% CI\: 1,3 – 3,3. Po zabiegu operacyjnym stężenie leptyny nie zmniejszyło się znamiennie, bez względu na rodzaj przeprowadzonej resekcji. To badanie wykazało, iż obecność infekcji Hp w żołądku z owrzodzeniem dwunastnicy znacząco zwiększa stężenie greliny i gastryny w osoczu krwi, podczas gdy w raku żołądka poziom greliny pomimo obecności infekcji Hp jest niski, co wynikać może z faktu, iż komórki raka żołądka praktycznie nie wykazują aktywności grelinotwórczej, co zostało potwierdzone w badaniu metodą R"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information