Filters

Search for: [Abstract = "ia spowodowała znamienny wzrost średniego stężenia ghreliny w niskiej temperaturze \(129,5 ± 25,7 pg\/ml\; p<0,0005\) i znamienny spadek \(72,19 ± 25,1 pg\/ml\; p<0,05\) po pobycie w temperaturze 30°C w odniesieniu do średnich wartości uzyskanych w temperaturze pokojowej \(89,09 ± 28,3 pg\/ml\). Po ekspozycji na niską temperaturę otoczenia zaobserwowano istotny statystycznie spadek średniego stężenia leptyny z wartości 6,36 ± 3,50 ng\/ml do wartości 4,65 ± 3,22 ng\/ml \(p < 0,005\). Natomiast wysoka temperatura otoczenia nie wpłynęła w istotny statystycznie sposób na stężenia leptyny. Pod wpływem trzydziestominutowej ekspozycji na niską i wysoką temperaturę otoczenia nie doszło do kierunkowych zmian w stężeniach adiponektyny. Badania przeprowadzone w tej pracy potwierdzają istnienie zależności pomiędzy zmianami temperatury otoczenia a stężeniem cholecystokininy, ghreliny i leptyny. Nie udowodniono wpływu temperatury otoczenia na stężenie adiponektyny."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information