Filters

Search for: [Abstract = "h grupach badanych, oznaczano poziomy gastryny i leptyny w osoczu krwi w pobraniach jak wyżej zaznaczono. Prócz tego we wszystkich grupach w trakcie gastroskopii pobierano biopsje z błony śluzowej żołądka z okolic dna, trzonu i okolicy przedodźwiernikowej. U chorych z rakiem żołądka dodatkowo pobierano biopsje z masy guza. Bioptaty pobierano celem wykonania oznaczeń ekspresji mRNA greliny i gastryny w śluzówce żołądka. Nasze badanie wykazało, iż obecność infekcji Hp znamiennie wpływa na stężenie greliny i gastryny w osoczu krwi. Najwyższe poziomy greliny wykazano w grupie 2 tj. u chorych z zapaleniem błony śluzowej żołądka w okolicy przedodźwiernikowej, obecną infekcją Hp i owrzodzeniem dwunastnicy \- 503 pg\/ml\; 95% CI\: 285,1 – 886,2. W grupie 3 stężenia greliny były najniższe – 144 pg\/ml\; 95% CI\: 93 – 222. W grupie 1 – chorych z rakiem żołądka i obecną infekcją Hp stężenie greliny przed zabiegiem operacyjnym wynosiło \- 203 pg\/ml\; 95% CI\: 161 – 257,4, a w grupie 4, kontrolnej \- 255 pg\/ml\; 95% CI\: 160,5 – 406,3. W grupie 1 po zabiegu całkowitej resekcji żołądka wykazano znamienne obniżenie stężenia greliny do poziomu \- 135 pg\/ml\; 95% CI\: 83 – 220, które nie wystąpiło po zabiegu obwodowej resekcji żołądka – 220 pg\/ml\; 95% CI\: 103\-473,2. Wyższe również okazało się stężenie greliny w osoczu krwi u chorych z rakiem żołądka przy lokalizacji raka poza dnem w porównaniu do lokalizac"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information