Filters

Search for: [Abstract = "asiona amaranatusa. Ponadto w badaniach przeprowadzonych na szczurach stwierdzono, że dieta bogata w nasiona komosy czy amarantusa wpływała korzystnie na status antyoksydacyjny zwierząt. W zastosowanym modelu fruktozowym eksperymentu nasiona komosy stanowiły lepszą ochronę antyoksydacyjną niż nasiona amarantusa. Również w tej pracy potwierdzono, że nasiona komosy nie zawierają glutenu i dlatego należałoby ją szeroko rozpropagować w celu podjęcia upraw w Polsce i polecać szczególnie pacjentom cierpiącym na celiakię. W dostępnym piśmiennictwie nie znaleziono żadnych badań obejmujących kiełki komosy, czy amarantusa. Wyniki przeprowadzonych w tej pracy analiz sugerują, że kiełki tych pseudozbóż mogłyby stanowić wartościowy dodatek do codziennej diety. Wobec narastających tendencji zmniejszania różnorodności i zubożania diety w istotne składniki, wprowadzenie wartościowych, naturalnych i różnorodnych składników naszego pożywienia jest pożądane i może stanowić wsparcie podejmowanych na wielu drogach działań prozdrowotnych."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information