Filters

Search for: [Abstract = "Zmiany demograficzne, społeczno\-ekonomiczne i kulturowe, które dokonały się w ostatnim dziesięcioleciu oraz postępująca globalizacja stawiają przed nadzorem sanitarno\-epidemiologicznym nowe wyzwania. Celem pracy była ocena częstości występowania i poznanie etiologii zakażeń i chorób przenoszonych drogą pokarmową w woj. śląskim w latach 2008\-2019. W modelu badania opisowego, na podstawie wtórnych danych epidemiologicznych rejestrowanych przez Wojewódzką Stację Sanitarno\-Epidemiologiczną, Śląski Urząd Wojewódzki oraz Narodowy Fundusz Zdrowia w Katowicach, potwierdzono, że\: 1. Zmieniła się liczba i struktura zachorowań, w początkowych latach dominowały salmonellozy mające związek z żywieniem zbiorowym, aktualnie dominuje liczba zakażeń Clostridium difficile, głównie w jednostkach leczniczo\-opiekuńczych. 2. Profil hospitalizacji z powodu wybranych chorób zakaźnych przenoszonych drogą pokarmową wykazany przez ŚUW jest zbieżny w zakresie trendu z danymi obserwowanymi w nadzorze PIS. 3. Zidentyfikowano sezonowość w odniesieniu do ognisk bakteryjnych \(z maksimum w miesiącach lata i jesieni\) oraz wirusowych \(z maksimum w sezonie zimowo\-wiosennym\), wykazano także ich znaczne zróżnicowanie terytorialne. 4. Wykazano brak spójności rejestrów zachorowań na choroby zakaźne przenoszone drogą pokarmową prowadzonych przez niezależne instytucje zdrowia publicznego. Niezbędne jest utworzenie"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information