Filters

Search for: [Abstract = "Zespół Turnera to genetycznie uwarunkowany zespół objawów \(a wśród nich\: niskorosłość, dysgenezja gonad, nieprawidłowości w proporcjach ciała, powierzchniowe wady wrodzone ciała oraz wady wrodzone – układu moczowego, układu krążenia, reakcje autoimmunologiczne, zaburzenia pobierania pokarmu i wchłaniania, zaburzenia otolaryngologiczne, wady oftalmologiczne, wady układu kostnego\) spowodowany całkowitym lub częściowym brakiem jednego z dwóch heterochromosomów X we wszystkich komórkach organizmu lub w pewnej ich części Pomimo tego, że wiele badań przeprowadzonych niezależnie w różnych ośrodkach europejskich i amerykańskich podkreśla, że nadwaga i otyłość rozwijają się znamiennie częściej, wcześniej i szybciej u pacjentek z tym schorzeniem genetycznym, aspekt żywieniowy i opieka dietetyczna są zaniedbywane, a ich rola w podniesieniu efektywności leczenia oraz eliminacji modyfikowlanych czynników ryzyka współistniejących chorób dietozależnych jest zupełnie pomijana. Celem prezentowanego w pracy badania była ocena wpływu nawyków żywieniowych na stan odżywienia oraz komfort życia pacjentek z zespołem Turnera. Badanie prowadzone było w okresie od grudnia 2007 r. do końca kwietnia 2009 r. we współpracy z Kliniką Endokrynologii Dzieci i Młodzieży Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Przebadano 25 dziewcząt z zespołem Turnera w wieku 8\-27 lat. Z badania wyłączono dziewczęta z"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information