Filters

Search for: [Abstract = "Ze względu na znaczenie prozdrowotne składników żywności, konieczne jest dostosowanie metod badania ich uwalniania do tych, jakie są stosowane dla postaci farmaceutycznych leków. W pracy zastosowano dwa sposoby ekstrakcji z liofilizowanych owocników jadalnego gatunku grzyba Boletus badius do sztucznej śliny, soku żołądkowego i jelitowego. Ze względu na to, że grzyby sporadycznie spożywa się surowe \(pieczarka, grzyby Mun\) dokonano termicznego przetworzenia naśladującego przygotowanie potraw z grzybów. Do oznaczenia jonów cynku\(II\) uwolnionych do sztucznych soków trawiennych z wybranych owocników grzybów przed i po termicznym przetworzeniu grzybów \(Boletus badius, Boletus edulis, Cantharellus cibarius, Leccinum scabrum, Pleurotus ostreatus, Suillus bovinus\) wykorzystano metodę impulsowej różnicowej anodowej woltamperometrii stripingowej \(DP ASV\). Całkowita ilość cynku uwolnionego z przetworzonych termicznie owocników wahała się w zakresie od 2,22\-20,68 mg\/100 g suchej masy, natomiast w próbkach nieprzetworzonych była nieznacznie niższa w granicach\: 0,18\-20,28 mg\/100 g suchej masy. Najwięcej cynku oznaczono w sztucznych sokach trawiennych \(ślina, sok żołądkowy i jelitowy\) po inkubacji przez 15 i 60 minut w sztucznym soku żołądkowym, termicznie przetworzonych owocników dwóch przedstawicieli rodziny Boletaceae\: B.badius i B. edulis. W odniesieniu do innych gatunków inkubacja przetwo"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information