Filters

Search for: [Abstract = "Wyniki badań dotyczących związku pomiędzy zawartością składników pokarmowych w diecie a stężeniami hormonów płciowych są niejednoznaczne, a zależność pomiędzy typami diet a stężeniami hormonów płciowych u kobiet w wieku reprodukcyjnym nie została jak dotąd zbadana. Cele badania obejmowały określenie związku pomiędzy dietą \(tj. spożyciem energii, składników odżywczych i alkoholu oraz typami diet wyłonionymi na podstawie analizy głównych składowych\) a stężeniami 17β\-estradiolu i progesteronu, oraz ilościową ocenę różnic w diecie pomiędzy fazą folikularną i lutealną cyklu menstruacyjnego. 186 ochotniczek w wieku 24\-37 lat \(50 wiejskich, 136 miejskich\) codziennie w trakcie jednego cyklu miesiączkowego pobierało próbki śliny celem oznaczenia stężeń hormonów, które analizowano przy użyciu metody radioimmunologicznej. W trakcie tego samego cyklu oceniono sposób żywienia uczestniczek, posługując się metodą siedmiokrotnie powtarzanego 24\-godzinnego wywiadu żywieniowego. Zidentyfikowano 2 typy diet\: Dietę Roślinną i Dietę Zwierzęcą. W porównaniu z fazą folikularną cyklu, w fazie lutealnej odnotowano wyższe spożycie energii, wyższy średni udział energii z tłuszczu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wyższą zawartość wielu składników pokarmowych w diecie. Nie stwierdzono związku pomiędzy dietą \(spożyciem energii, składników odżywczych i alkoholu oraz typami diet\) a stężeniami 17β\-estradiolu i progesteronu. Wyniki badania potwierdziły występowanie tzw. lutealnej hiperfagii, ale nie pozwalają na podtrzymanie hipotezy, że dieta jest modyfikowalnym determinantem stężeń hormonów płciowych u kobiet w wieku reprodukcyjnym."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information