Filters

Search for: [Abstract = "Wyniki\:W okresie od X.2011 do VII.2015 wykonano zabiegi przezżylnego usunięcia elektrod metodą Cook’a u 300 pacjentów \(106 K\) w wieku 19,1\-88,6 lat \(śr. 67,2\), z 549 obecnymi w sercu elektrodami, spełniających kryteria włączenia do badania. W poszczególnych grupach wskazań A, B, C i D było odpowiednio 24, 35, 174 i 67pacjentów. Grupa A, obok grupy D, miała największy odsetek kontaktów z opieką medyczną w ciągu ostatniego roku. Grupa A charakteryzowała się największym odsetkiem pacjentów ze zbędnymi\/nieczynnymi elektrodami. Najliczniejsza grupa C wyróżniała się istotnie najlepszą wydolnością narządu krążenia mierzoną klasą NYHA i LVEF. Najmniej elektrod w układzie sercowo\- naczyniowym, licząc na pojedynczego pacjenta, było w grupie D, wymagającej rozbudowy do bardziej skomplikowanych układów.Liczba uprzednio wykonywanych zabiegach na układach stymulujących była największa w grupie pacjentów ze wskazaniami infekcyjnymi.Pacjenci z innych ośrodków istotnie częściej kierowani byli do zabiegów TLE w I klasie wskazań, a istotnie rzadziej w klasie IIb.Czynnikami ryzyka rozwoju zapalenia wsierdzia w badanej populacji okazały się\: wysoka klasa NYHA, obecność zbędnych\/nieczynnych elektrod oraz kontakty z opieką medyczną z wyłączeniem kontaktów związanych z dializoterapią. Pacjenci z infekcją miejscową w stosunku do grupy wskazań nieinfekcyjnych mieli wyraźnie więcej kontaktów z opieką medyczną w ciągu ostatniego roku.W wymienionej analizie najsilniejszym czynnikiem wpływającym na uszkodzenia elektrod okazała się okazała się obecność elektrody kardiowerterowo\-defibrylującej oraz implantacja elektrod metodą nakłucia żyły w przeciwieństwie do wenesekcji żyły odpromieniowej.Wykazano przydatność podwyższonej leukocytozy powyżej 13,45x103\/ul oraz CRP>68,2 mg\/L w rozpoznawaniu infekcyjnego zapalenia wsierdzia związanego z układem stymulującym oraz brak przydatności tych parametrów dla rozpoznawania infekcji miejscowej."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information