Filters

Search for: [Abstract = "Wykazano, zatem, że założone różne typy kultur in vitro mogą być potencjalnym, biotechnologicznym źródłem pozyskiwania czterech badanych lignanów, szczególnie deoksyschizandryny.Analizę kwasów fenolowych, związków dotychczas niebadanych w cytryńcu chińskim, podjęto uwzględniając wspólne z biogenezą lignanów początkowe etapy ich biogenezy – drogę kwasu szikimowego. Argumentem do podjęcia badań w tym kierunku był ponadto szeroki wachlarz cennych właściwości biologicznych tych związków – m.in. działanie antyagregacyjne, antyoksydacyjne, immunostymulujące i przeciwnowotworowe. Wykazano wpływ stężeń regulatorów wzrostu w testowanych podłożach MS również na produkcję tej grupy związków. Stwierdzono ponadto, że WKF produkowane są w największych ilościach w agarowych, niezróżnicowanych kulturach kalusowych \(maksymalna całkowita zawartość – 78,24 mg\/100 g s.m.\).W agarowych kulturach kalusowo\-pędowych maksymalna całkowita zawartość WKF była nieco mniejsza, równa 60,05 mg\/100 g s.m.. W wytrząsanych kulturach pędowych zawartości WKF były wyższe \(75,57 mg\/100 g s.m.\) niż w kulturach zawiesinowych, o niższym stopniu zróżnicowania \(38,40 mg\/100 g s.m.\). Największe całkowite zawartości CKF uzyskano w obu typach kultur wytrząsanych\; w kulturach zawiesinowych – 213,62 mg\/100 g s.m., i w kulturach pędowych – 204,15 mg\/100 g s.m.. Natomiast całkowite zawartości CKF w obu typach kultur agarowych były niższe, ale też interesujące z praktycznego punktu widzenia, równe odpowiednio, w kulturach kalusowych – 165,40 mg\/100 g s.m., a w kulturach kalusowo\-pędowych – 115,64 mg\/100 g s.m.. Maksymalna całkowita zawartość WKF uzyskana w biomasie z kultur in vitro, równa 78,24 mg\/100 g s.m. \(agarowe kultury kalusowe\) była odpowiednio 1,4\- oraz 17,2\-krotnie większa niż w ekstraktach z owoców i liści rośliny macierzystej. Maksymalna uzyskana zawartość CKF równa 213,62 mg\/100 g s.m. \(kultury zawiesinowe\) była odpowiednio 1,77\- oraz 15,1\-krotnie wyższa niż w ekstraktach z analizowanych organów rośliny. Głównymi produkowanymi in vitro kwasami fenolowymi były\: kwas chlorogenowy \(maks. zawartość 82,10 mg\/100 g s.m., agarowe kultury kalusowe CKF\), kwas protokatechowy \(maks. zawartość 120,16 mg\/100 g s.m. \- kultury zawiesinowe CKF\) i kwas syryngowy \(maks. zawartość 40,50 mg\/100 g s.m. \- kultury zawiesinowe CKF\). Wykazano, że założone kultury in vitro mogą być również potencjalnym, biotechnologicznym źródłem pozyskiwania wybranych kwasów fenolowych. Na uwagę zasługuje fakt, iż po raz pierwszy dokonano analizy kwasów fenolowych, zarówno w kulturach in vitro, jak i w organach rośliny macierzystej. Odrębną część pracy stanowi izolacja i oczyszczanie frakcji lignanów, oraz potwierdzenie tożsamości trzech związków – deoksyschizandryny, schizandryny i gomisyny A, z wykorzystaniem metod analizy spektralnej \(widma 1H NMR\). Wymienione lignany nie były wcześniej wyizolowane z kultur in vitro tego gatunku.Wyniki pracy mają nie tylko charakter poznawczy, ale wyraźnie aplikacyjny."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information