Filters

Search for: [Abstract = "Wstęp\: Dieta jest czynnikiem modyfikującym przebieg wielu schorzeń ogólnoustrojowych. Istnieją doniesienia, że odżywianie wpływa również na stan jamy ustnej \- zapoczątkowanie i przebieg choroby próchnicowej zębów, ubytków erozyjnych i chorób przyzębia. W polskim piśmiennictwie niewiele jest opracowań omawiających te zależności.Cel pracy\: Celem pracy było poznanie i ocena stanu jamy ustnej oraz stomatologicznych potrzeb leczniczych młodzieży akademickiej w odniesieniu do nawyków żywieniowych i wybranych parametrów antropometrycznych.Materiał i metody\: Przebadano 50 kobiet i 45 mężczyzn w wieku 19\-21 lat. Podczas badania stomatologicznego oznaczono wskaźniki stomatologiczne\: API, BoP, CPI, liczbę PUW oraz oceniono występowanie ubytków erozyjnych zębów. Przeprowadzono także badanie antropometryczne, które objęło następujące elementy\: masę ciała, wzrost, obwód pasa, grubości fałdów skórno\-tłuszczowych \(brzusznego, podłopatkowego, nad mięśniem trójgłowym ramienia\), obwód ramienia, bezwzględną tłuszczową masę ciała \(FM\), procentową tłuszczową masę ciała \(%FM\), beztłuszczową masę ciała \(FFM\), całkowitą zawartość wody w organizmie \(TBW\), wskaźnik BMI. Częstość spożycia produktów oraz preferencje żywieniowe oceniono w oparciu o wypełnione przez uczestników badania kwestionariusze.Wyniki\: Średnia wartość API w grupie badanych studentówpierwszego roku studiów wynosiła 52,97%. Wartość wskaźnika BoP przedstawiała się następująco\; połowa studentów miała wskaźnik BoP niższy, a połowa wyższy niż 15% \(rozstęp = 71\). Średnia wartość liczby PUW w grupie kobiet i mężczyzn wyniosła 9,92, natomiast ubytki erozyjne występowały u 44,21% badanych. Wśród badanych 11,58% populacji charakteryzowało się CPI 0, 30,53% \- CPI 1 oraz 57,89% \- CPI 2. Nie odnotowano osób z CPI 3 i CPI 4.Wartość wskaźnika API była niższa u kobiet, które codziennie konsumują mięso, ryby, tłuszcze roślinne, i produkty zbożowe, a u mężczyzn, którzy codziennie spożywają surowe warzywa, owoce i produkty zbożowe. Łącznie \(dla kobiet i mężczyzn\) wskaźnik API zależał od częstości spożywania mięsa, ryb, tłuszczy roślinnych, napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Kobiety codziennie konsumujące tłuszcze roślinne, a mężczyźni codziennie jedzący owoce, warzywa i pijący rzadziej niż raz w tygodniu napoje alkoholowe, cechowali się niższym wskaźnikiem BoP. Łącznie u badanych, wskaźnik BoP zależał od spożywania mleka, produktów mlecznych, owoców, warzyw oraz soków. Liczba PUW była niższa u kobiet codziennie jedzących owoce i warzywa, a wyższa u częściej niż raz w tygodniu konsumujących chipsy. W grupie zarówno kobiet i mężczyzn, codzienne spożywanie produktów zbożowych powodowało wzrost wskaźnika PUW. W grupie kobiet obecność ubytków erozyjnych nie zależała od spożycia żadnego z produktów. U mężczyzn codziennie konsumujących mięso, ryby, owoce i warzywa, częściej występowała erozja. Łącznie u kobiet i mężczyzn obecność zmian nadżerkowych szkliwa zależała od picia alkoholu.Wskaźniki BoP i PUW były wyższe u osób z nadwagą lub otyłością \(BMI\). W grupie mężczyzn wartość wskaźnika API rosła wraz z wartościami wynikającymi z pomiarów obwodu pasa i grubości fałdu skórno\-tłuszczowego nad mięśniem trójgłowym ramienia, a BoP wraz ze wzrostem obwodu pasa i zawartością procentową tłuszczu w organizmie \(%FM\).Wnioski\: Przeprowadzone badania wykazały, że istnieje statystycznie znamienna zależność pomiędzy stanem zębów i tkanek przyzębia a nawykami żywieniowymi. Po analizie oddziaływania składników odżywczych na jamę ustną można przypuszczać, że odpowiednia modyfikacja i suplementacja diety korzystnie wpłynie na stan zębów i tkanek utrzymujących je oraz poprawi wyniki leczenia stomatologicznego, w tym periodontologicznego."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information