Filters

Search for: [Abstract = "Wstęp\: Dieta jest czynnikiem modyfikującym przebieg wielu schorzeń ogólnoustrojowych. Istnieją doniesienia, że odżywianie wpływa również na stan jamy ustnej \- zapoczątkowanie i przebieg choroby próchnicowej zębów, ubytków erozyjnych i chorób przyzębia. W polskim piśmiennictwie niewiele jest opracowań omawiających te zależności.Cel pracy\: Celem pracy było poznanie i ocena stanu jamy ustnej oraz stomatologicznych potrzeb leczniczych młodzieży akademickiej w odniesieniu do nawyków żywieniowych i wybranych parametrów antropometrycznych.Materiał i metody\: Przebadano 50 kobiet i 45 mężczyzn w wieku 19\-21 lat. Podczas badania stomatologicznego oznaczono wskaźniki stomatologiczne\: API, BoP, CPI, liczbę PUW oraz oceniono występowanie ubytków erozyjnych zębów. Przeprowadzono także badanie antropometryczne, które objęło następujące elementy\: masę ciała, wzrost, obwód pasa, grubości fałdów skórno\-tłuszczowych \(brzusznego, podłopatkowego, nad mięśniem trójgłowym ramienia\), obwód ramienia, bezwzględną tłuszczową masę ciała \(FM\), procentową tłuszczową masę ciała \(%FM\), beztłuszczową masę ciała \(FFM\), całkowitą zawartość wody w organizmie \(TBW\), wskaźnik BMI. Częstość spożycia produktów oraz preferencje żywieniowe oceniono w oparciu o wypełnione przez uczestników badania kwestionariusze.Wyniki\: Średnia wartość API w grupie badanych studentówpierwszego roku studiów wynosiła 52,97%. Wartość wska"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information