Filters

Search for: [Abstract = "Wnioski\: Najczęściej występującymi w kosmetykach substancjami zapachowymi o znanym działaniu uczulającym są limonen oraz linalol, natomiast najczęściej występującymi konserwantami są fenoksyetanol, benzoesan sodu, metyloizotiazolinon jak również mieszanina metylochloroizotiazolinonu i metyloizotiazolinonu. Do najczęściej uczulających substancji należą substancje zapachowe \- w szczególności mieszanka zapachowa I oraz mieszanka zapachowa II \(uczulające co dziesiątą oraz co dwudziestą osobę w populacji z wypryskiem\), natomiast wśród konserwantów na uwagę zasługuje metyloizotiazolinon oraz mieszanina metylochloroizotiazolinonu i metyloizotiazolinonu. Przeprowadzona próba analizy korelacji pokazuje, że nie ma prostej zależności pomiędzy częstością występowania składników kosmetycznych w kosmetykach a częstością uczuleń na te składniki co może po części wynikać z tego, że dane pochodzą z różnych obszarów geograficznych oraz różnych przedziałów czasowych jak również z istnienia dodatkowych czynników nie objętych tą analizą. Jednocześnie przeprowadzone badania pokazują, że kosmetyki są częstym źródłem uczulających haptenów."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information