Filters

Search for: [Abstract = "Wiek szkolny jest okresem fizycznego i umysłowego rozwoju dziecka. Rozpoczęcie nauki w szkole wprowadza zmiany w stylu życia i sposobie żywienia. Sposób żywienia w dzieciństwie i wczesnej młodości wpływa na zdrowie człowieka dorosłego. Wykształcenie się prawidłowych nawyków żywieniowych w okresie dzieciństwa i dojrzewania jest cenne dla prozdrowotnych zachowań.Celem pracy była ocena sposobu żywienia i preferencji żywieniowych dzieci w okresie przedpokwitaniowym, a zagrożenie nadwagą i otyłością.W 2008 r. Zakład Żywienia Człowieka został zaproszony przez Starostwo Myślenickie do przygotowania projektu badań z zakresu promocji zdrowia. Po przygotowaniu pełnego schematu projektu został on zaakceptowany i włączony, jako oddzielny Moduł do projektu. Udział w projekcie trwał do marca 2011 r. Pod koniec prowadzenia projektu norweskiego na terenie Powiatu Myślenickiego rozpoczęto przygotowania do przeprowadzenia tą samą metodą badań w Krakowie. Badania objęły uczniów szkół podstawowych w wieku7\-9 lat i ich rodziców. Liczebność grupy wynosiła 1140 dzieci w tym 560 \(49,1%\) chłopców i 450 \(50,9%\) dziewczynek. Projekt składał się z 2 części – badawczej i edukacyjnej. Po wyrażeniu zgody na badanie rodzice wypełniali autorską ankietę. Ankieta dla rodziców obejmowała pytania\: socjo\-ekonomiczne dotyczące rodziny, rodziców, częstości spożycia wybranych produktów żywnościowych przez dzieci i ich"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information