Filters

Search for: [Abstract = "W pracy przeanalizowano stężenie 25\-hydroksy\-cholekalcyferolu, ekspresję genu VDR oraz stężenia nienasyconych kwasów tłuszczowych i ekspresję genu COX\-2, pod kątem ich przydatności jako markerów progresji raka jelita grubego. Badaniem objęto 39 chorych na raka jelita grubego \(23 mężczyzn i 16 kobiet, średnia wieku 65,5 ± 6,8 lat\) będących w różnym stopniu zaawansowania procesu nowotworowego, z guzem umiejscowionym w części proksymalnej lub dystalnej jelita lub w odbytnicy. Do grupy kontrolnej zaklasyfikowano 25 osób \(średnia wieku 51,0 ± 6,9\; 8 mężczyzn i 17 kobiet\).Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, że stężenie 25\-hydroksycholekalcyferolu w surowicy kwi nie może być traktowane jako marker umiejscowienia raka w jelicie grubym, jak również nie może być stosowane do oceny stopnia zaawansowania oraz progresji raka jelita grubego. Ocena statusu witaminy D u chorych na raka jelita grubego powinna uwzględniać poziom ekspresji genu VDR w tkance guza. Stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych serii n\-6 \(C18\:2, C20\:4\) i serii n\-3 \(C18\:3, C20\:5, C22\:6\) frakcji fosfolipidów surowicy krwi oraz ekspresja genu COX\-2 w tkance guza, zależą od stopnia zaawansowania choroby. Witamina D hamuje ekspresję genu COX\-2 w tkance zmienionej nowotworowo jedynie u tych pacjentów, u których ekspresja genu VDR jest podwyższona."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information