Filters

Search for: [Abstract = "W niniejszej pracy oceniono rolę wybranych markerów stanu odżywienia, wisfatyny i irisiny, oraz sprawdzono, czy różnice w sposobie karmienia mogą wpływać na skład ciała noworodków urodzonych przedwcześnie z bardzo małą urodzeniową masą ciała \(VLBW\). Badania biochemiczne \(stężenie irisiny i wisfatyny we krwi oraz mleku matki\) były wykonywane w ciągu 1\-ego tygodnia i w 5\-tym tygodniu życia. Używając bioimpedancji elektrycznej oceniono skład ciała – w 1\-szym tygodniu życia oraz w spodziewanym terminie porodu w grupie noworodków VLBW oraz w ciągu 1\-ego tygodnia życia i w 3 miesiącu życia w grupie noworodków urodzonych o czasie. Noworodki VLBW karmione mieszanką mleczną miały niższą beztłuszczową masę ciała i wyższą ilość tkanki tłuszczowej niż noworodki VLBW karmione mlekiem matki w spodziewanym terminie porodu oraz noworodki donoszone. Stężenie irisiny było niższe w grupie noworodków VLBW, jej stężenie w 1\-szym tygodniu życia pozytywnie korelowało z urodzeniową masą i długością ciała oraz obwodem głowy przy urodzeniu, masą ciała i obwodem głowy w 5\-tym tygodniu życia. Stężenie wisfatyny w 5\- tym tygodniu życia negatywnie korelowało z urodzeniową masą i długością ciała oraz obwodem głowy przy urodzeniu. Wykazano silną negatywną korelację między stężeniami irisiny i wisfatyny w surowicy w 1\-szym pomiarze, która to korelacja utrzymywała się także w trakcie drugiego pomiaru. Stężenie wisfatyny w mleku matek VLBW wzrastało między pierwszym a drugim pomiarem, i było istotnie wyższe w 5\-tym tygodniu po porodzie. Stężenie irisiny i wisfatyny w mleku w 1\-szym pomiarze dodatnio korelowało ze stężeniami w 2\-gim pomiarze."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information